Besi Hitam Dan Budaya Pop

Besi Hitam dan Budaya Pop
by Epul

Mungkin anda hairan dan tertanya -tanya mengenai tajuk rencana ini. Namun saya pasti anda tidak hairan dan terkejut dengan istilah Black Metal, darah kambing hitam, pemujaan syaitan, pengikut ajaran Black Metal, Pak Cik Paku, JIT dan bermacam macam istilah yang pada saya cukup menggelikan hati. Bagi saya istilah-istilah tersebut cukup menampakkan kebodohan media massa dan betapa mudahnya orang ramai (yakni mereka yang tidak tahu menahu mengenai muzik metal) ditipu pihak media.

Mungkin bagi anda, saya cuba untuk menghidupkan isu yang sudah basi dan tidak relevan lagi pada masa kini. Isu Black metal sebenarnya merupakan isu murahan yang cuba digembar-gemburkan oleh pihak media yang konon-kononnya mempunyai tanggungjawab terhadap masyarakat. Mereka ini barangkali sudah ketandusan idea bagaimana hendak melariskan jualan akhbar-akbar dan majalah mereka. Kajian yang cetek dan tuduhan membabi buta terhadap muzik dan peminat metal di Malaysia terlalu kejam dan sangat-sangat melampau. Apa yang menghairankan saya, pihak media yang konon-kononya bertanggungjawab ini tidak mempunyai bukti yang kukuh untuk menuduh peminat muzik metal ini melakukan pelbagai perkara yang bagi saya cukup tidak masuk akal sama sekali. Mereka ini dengan sewenang-wenangnya menuduh peminat muzik metal melakukan pemujaan syaitan, meminum darah kambing hitam, melakukan seks dihadapan Al-Quran, membakar Al-Quran dan bermacam-macam lagi perbuatan yang konon-kononya menghina agama Islam.

Cuba anda lihat kembali akhbar dan majalah murahan Mastika dan Harian Metro (bagi saya akbar dan majalah tersebut memang murahan) pada waktu isu Black Metal ini sedang hangat diperkatakan. Terdapat pelbagai tajuk mengenai isu Black Metal seperti Seks Di Atas Al Quran, Pengakuan Bekas Pengikut Black Metal, Saya Sembah Syaitan dan sebagainya. Akan tetapi, pernahkah anda melihat bukti yang jelas dan terang yakni gambar bahawa terdapat muka-muka orang Islam yang melakukan perbuatan tersebut?

Apa yang saya lihat ialah kebanyakkan gambar kumpulan-kumpulan Black Metal dari luar negara seperti Norway dan Sweden yang hanya berpakaian ganas dan serba hitam. Kebanyakkan gambar-gambar yang disiarkan merupakan gambar yang boleh diambil sewenang-wenangnya dari internet dan ada gambar-gambar berkenaan bukan pun kumpulan Black Metal. Tidak dinafikan terdapat juga gambar gambar kumpulan metal dari Malaysia, akan tetapi benarkah kumpulan-kumpulan Black Metal di Malaysia melakukan perkara perkara terkutuk tersebut? Pernahkah mereka mewawancara kumpulan-kumpulan berkenaan dan mengkaji lirik kumpulan Black Metal di Malaysia?

Jika benar pun kumpulan dan peminat muzik metal di Malaysia melakukan perkara tersebut, kenapa tidak ada bukti yang kukuh seperti gambar dan rakaman yang jelas? Apa yang saya dapat lihat di majalah dan akhbar ialah gambar-gambar yang tidak jelas dan seperti dirancang untuk membuktikan berlakunya perkara yang mereka cuba heboh-hebohkan ini. Begitu juga mengenai wawancara dengan dengan bekas pengikut ajaran Black Metal konon-kononya. Bagi saya penipuan yang mereka cuba sampaikan kepada orang ramai ini terlalu lemah dan mudah sekali dikesan penipuannya oeh peminat-peminat muzik metal. Bayangkanlah mereka mewawancara budak hingusan yang masih tidak cukup akal lagi untuk memperkatakan mengenai muzik metal. Budak sekolah yang masih hingusan ini pula dengan berbangganya akan menceritakan mengenai black metal yang konon-kononya menjadi isu semasa pada waktu itu dengan niat untuk mencari nama dan tiba-tiba sahaja mengaku menjadi pengikut ajaran Black Metal walaupun budak bangang yang diwawancara oleh wartawan bengap ini , tidak mendengar muzik Rock pun sebenarnya.

Selain itu, wartawan bengap ini juga dengan rasa bertanggungjawabnya telah menyiarkan gambar botol arak yang sudah diminum dan bersepah untuk mengatakan bahawa pengikut ajaran Black Metal ini meminum arak semasa berkumpul sesama ahli kumpulan ataupun semasa gig black metal diadakan. Ini memang cukup cukup menggelikan hati saya dan peminat peminat muzik metal yang lain. Gambar tersebut bagi saya satu lagi bukti yang lemah kerana gambar tersebut boleh diambil dari mana-mana tempat hiburan seperti disko ataupun dangdut. Tiada satu pun gambar yang menunjukkan pengikut ajaran Black Metal yang sedang minum arak. Jika begitulah cara mereka mencari berita sensasi, saya fikir sesiapa pun boleh berbuat demikian dan jikalau saya ditempat wartawan tersebut, saya akan mengambil gambar botol arak dan mengatakan bahawa seorang pemimpin kerajaan telah meminum minuman keras di sebuah kelab eksklusif yang terkemuka.

Senang jika mahu mencari berita sensasi bukan?

Jika difikirkan kembali, tempat-tempat seperti disko ataupun di kedai-kedai cina yang menjual arak, lebih ramai lagi orang Islam meminum arak di tempat berkenaan dan mereka ini bukanlah pengikut ajaran Black Metal pun! Mahukan bukti? Sila lawati Hard Rock Cafe, Beach Club, Nouvo, Zouk dan bersepah lagi disko di sekitar Lembah Klang. Malah anda akan dapat melihat pelbagai gelagat tidak senonoh orang Melayu di tempat berkenaan dan mereka tidak perlu menjadi ahli JIT pun untuk menjadi seorang manusia yang rosak.

Pernahkah anda terfikir bahawa akhbar dan majalah murahan seperti Harian Metro dan Mastika sangat-sangat hipokrit dan tidak sedar bahawa mereka pun sebenarnya tidaklah bermoral sangat. Jika diteliti, wadah-wadah ini turut mempunyai unsur-unsur yang boleh menyumbang lepada gejala sosial. Cuba anda perhatikan, terdapat pelbagai iklan muat-turun gambar untuk telefon bimbit. Ada diantara gambar berkenaan memaparkan gadis-gadis seksi yang hanya berbikini dan kelihatan mengghairahkan. Anda juga boleh melihat gambar-gambar artis perempuan yang berpakaian menjolok mata selain gambar perempuan seksi di dalm ruangan Gadis Pilihan Metro.

Jikalau anda teliti lagi,majalah dan akhbar berkenaan rajin memaparkan iklan-iklan bomoh, pawang, nujum dan pelbagai lagi perkhidmatan yang boleh menyembuhkan penyakit. Iklan-iklan sebegini juga boleh menyumbang kepada keruntuhan moral dan perbuatan syirik. Seperti iklan bomoh umpamanya, adakah mereka ini betul-betul bertauliah untuk mengubati penyakit-penyakit ganjil. Jangan hairan jika saya nyatakan disini mungkin ada diantara bomoh-bomoh berkenaan menggunakan bantuan makhluk halus untuk tujuan merawat pesakit. Mungkin tuduhan saya agak melulu. Jika difikirkan kembali, dunia tahyul dan animisme merupakan perkara yang sangat rapat dengan dunai orang-orang Melayu. Jikalau tidak, masakan adanya istilah Pontianak, Toyol, Hantu Raya, Polong, Penanggal, Langsuir dan bermacam lagi istilah-istilah hantu-syaitan yang lain.

Adakah orang Melayu pada waktu dahulu (sekarang pun masih ada barangkali) terpengaruh dengan muzik Black Metal untuk membela hantu raya, polong, langsuir dan sebagainya?! Perkara-perkara berkaitan hantu-syaitan ini sebenarnya sangat rapat dengan dunia orang Melayu sebelum adanya muzik Black Metal. Ini satu kenyataan!

Berbalik kepada amalan perbomohan tadi, sesetengah bomoh-bomoh yang menggunakan bantuan makluk halus untuk tujuan perubatan ini tidak mendengar Black Metal atau menjadi pengikut pun untuk menjadi murtad berbanding dengan tuduhan pihak media yang mengatakan peminat muzik Black Metal di sini murtad dan menyembah syaitan. Selain itu kita juga pernah mendengar berita mengenai kes-kes penipuan bomoh dan tak kurang juga mengenai perkosaan bomoh terhadap pesakit yang dirawat.

Berbalik kepada kebodohan media tadi,saya terfikir satu perkara. Tidakkah para wartawan yang bengap ini mahu terfikir dan mengkaji bahawa skop muzik metal itu luas sifatnya? Mereka ini secara sah dan terang-terang tidak tahu membezakan genre-genre yang terdapat di dalam muzik metal. Di sini ingin saya terangkan sedikit, di dalam muzik metal terdapat Heavy Metal, Thrash Metal, Death Metal, Speed Metal, Black Metal, Doom Metal dan pelbagai lagi genre-genre yang lebih spesifik. Adakah para wartawan ini mengkaji sepenuhnya genre-genre berkenaan? Saya ungkitkan hal ini kerana terdapat satu tajuk berita di dalam akhbar Harian metro yang menyatakan bahawa peminat peminat muzik Black Metal akan berkumpul dan mengamuk pada satu gig yang akan diadakan di Melaka dan flyers (iklan) gig berkenaan dipaparkan sekali bersama berita berkenaan.

Apa yang memeranjatkan saya, secara terang-terangan tertulis pada flyers tersebut bahawa gig berkenaan merupakan gig muzik grunge. Untuk pengetahuan anda, muzik metal dan grunge adalah berbeza sekali dari segi lagu, lirik, nyanyian, melodi dan sebagainya! Ini secara terang-terangan menampakkan kebodohan dan kejahilan mereka terhadap apa yang mereka ingin gembar-gemburkan mengenai isu black metal ini. Selain itu, satu lagi berita lawak dan penganiayaan bagi saya ialah gig yang berlangsung di Paul’s Place, Jalan Klang Lama sempena menyambut tahun baru 2006. Akibat daripada berita-berita palsu daripada wartawan Harian Metro dan Mastika ini, pihak polis telah menyerbu gig berkenaan dengan menyangkakan bahawa gig berkenaan ialah gig Black Metal. Untuk pengetahuan anda gig berkenaan ialah gig Hardcore dan rata-rata kumpulan yang membuat persermbahan pada gig tersebut ialah kumpulan muzik yang membawakan muzik genre Hardcore dan bukan Black Metal.

Lanjutan daripada kes serbuan gig itu, mereka telah dibawa ke balai polis Brickfield untuk pemeriksaan. Saya tidak ingin menceritakan secara lanjut mengenai serbuan berkenaan dan apa yang terjadi kepada penonton dan kumpulan muzik yang hadir pada gig berkenaan. Anda boleh melawati {wastedtalent} untuk mengetahui cerita selanjutnya. Berbalik kepada kepada apa yang saya cakapkan tadi, kajian yang cetek dan tuduhan melulu terhadap muzik Black Metal di Malaysia ini telah menganiaya pelbagai pihak dan menjatuhkan air muka pihak-pihak berkenaan. Semasa isu ini sedang hangat diperkatakan ada satu-satu ketika di muka hadapan Harian Metro dan cerita-cerita di dalam majalah Mastika mengatakan bahawa pengikut ajaran Black Metal ini melakukan seks di hadapan Al Quran! Pertama kali saya membaca berita ini,saya mengucap panjang! Mereka ini sanggup mengeluarkan berita yang sangat-sangat melampau untuk menarik perhatian pembaca. Sudahlah mereka ini memfitnah peminat muzik metal, bukti pun tidak dapat di nyatakan dengan jelas mengenai perkara tersebut. Bagi saya mereka ini sanggup menghina bangsa sendiri asalkan akhbar mereka laris seperti pisang goreng panas.

Adakah mereka betul-betul nampak akan berlakunya perkara tersebut dan mengapa tiada bukti gambar disiarkan dalam berita berkenaan? Tidakkah mereka terfikir bahawa dosa memfitnah itu lebih besar dosanya daripada dosa membunuh?

BUDAYA POP

Sekali lagi anda mungkin hairan mengapa tiba-tiba terdapat tajuk budaya pop diatas dan kaitannya dengan Black Metal. Kaitannya anda mungkin akan faham setelah membaca penerangan saya kelak. Saya begitu pasti selama anda menonton televisyen, mendengar radio dan membaca majalah hiburan, pernahkah anda mendengar atau melihat lagu-lagu ataupun kumpulan Black Metal yang dipaparkan pada saluran tersebut? Persoalan saya saya disini sebenarnya ialah, berapa banyak unsur-unsur berkaitan black metal ini keluar di radio, majalah ataupun televisyen?

Jawapannya sudah tentu tidak ada bukan?

Jadi disini, apakah yang merisaukan banyak pihak termasuk polis, ibu-bapa, guru, pihak kerajaan dan sebagainya mengenai genre muzik berat ini sehingga kelam kabut untuk mengadakn serbuan, memeriksa bilik anak masing-masing, menangkap mereka yang berbaju hitam, dan paling lawak sekali ialah kemunculan drama bersiri Gerak Khas yang tiba-tiba sahaja membuat satu episod khas mengenai Black Metal? Saya tidak fikir Datuk Yusuf Haslam tahu apa itu Black Metal selain mengambil bulat-bulat apa yang dia lihat di media massa. Lihat sahaja filem-filem berkualiti yang di hasilkan oleh beliau.

Berbalik kepada persoalan tadi, apa yang lebih merisaukan pada saya ialah elemen-elemen yang keluar daripada saluran radio, majalah hiburan dan televisyen. Saya lebih suka memanggil elemen-elemen ini sebagai Pop Culture atau budaya pop. Disini kita boleh ambil contoh televisyen. Apa yang selalu disiarkan di televisyen kalau bukan hiburan dan cerita-cerita yang langsung tidak mengembangkan minda. Namun begitu, bukanlah semua semua rancangan yang disiarkan seperti apa yang saya sebutkan tadi. Ada juga rancangan-rancangan yang bagus untuk ditonton.

Berbalik kepada apa yang saya ketengahkan tadi, kita ambil contoh MTV dan Channel V umpamanya. Cuba lihat apakah yang cuba dipertontonkan kepada khalayak? Kita boleh melihat video-video klip yang cukup merosakkan minda penonton. Ambil contoh video-video klip artis hip hop. Apa yang cuba di tayangkan kalau bukan lagi tarian-tarian perempuan kulit hitam yang cukup mengghairahkan serta serupa tidak berpakaian. Mereka ini menceritakan kehidupan Gengster kulit hitam di Amerika melalui video muzik di MTV dan Channel V. Secara terang-terangan ({wt} – well maybe not that obvious to our esteemed moral guardians) mereka menunjukkan di dalam video klip berkenaan bahawa menghisap ganja, meminum arak dan seks bebas adalah perkara yang menyeronokkan dan perlu dijadikan gaya hidup pada masa sekarang.

Video-video klip ini juga mengeksploitasikan wanita secara terang-terangan. Untuk bukti, lihat sahaja klip-klip video artis rap seperti Ja Rule, 50 Cent, Snoop Dog, Jay Z dan sebagainya di saluran MTV dan Channel V. Pernahkah anda terfikir, elemen-elemen negatif ini di tayangkan setiap hari di televisyen di dalam rumah anda? Yang paling berbahaya sekali ialah video-video klip ini ditonton oleh seisi keluarga dan ibu bapa tidak hairan pun jika anak mereka menonton video ini setiap hari.

Bagi saya, orang yang tidak menyedari hal ini akan menganggap bahawa perkara ini sebagai remeh-remeh dan tidak boleh memberikan impak negatif kepada masyarakat. Ini sebenarnya yang paling berbahaya kerana ianya dilakukan secara halus dan tidak sedar. Yang amat menghairankan saya, mereka yang menjadi pengikut MTV dan Channel V inilah yang selalu menjadi rosak. Lihat sahaja cara berpakaian mereka yang menjadi pengikut pop culture ini di disko-disko ataupun di pusat membeli belah yang terkemuka. Mengapa perkara yang secara terang-terangan ini tidak di jadikan modal berita oleh wartawan bengap Harian Metro dan Mastika? Adakah mereka melihat perkara perkara yang boleh dan selalu diterima oleh masyarakat budaya pop ini tidak mempunyai keburukkan?

Saya fikir wartawan-wartawan ini juga mungkin barangkali menjadi hamba kepada budaya pop ini. Mengapa mereka sibuk menceritakan hal yang mereka sendiri tidak tahu(Black Metal) sedangkan banyak perkara tidak elok sedang berlaku di hadapan mata!

Selain mengenai video klip, adakah anda sedar bahawa kebanyakkan rancangan yang disiarkan di televisyen seolah menghalalkan elemen negative secara halus? Cuba lihat rancangan seperti Trio, Akademi Fantasia, Mencari Cinta, Cit-Cat Azwan Ali dan sebagainya. Apa yang dapat dilihat disini ialah betapa bodoh lemahnya idea-idea yang cuba mereka tampilkan. Orang orang yang meminati serta menonton rancangan sebegini juga pada saya sangat dungu. Ambil contoh Akademi Fantasia misalnya, sudahlah mempunyai seorang pengacara yang lembik dan menjatuhkan martabat imej lelaki sejati, mereka ini juga cuba menjadikan orang ramai turut bodoh dan dungu jika menonton rancangan mereka.

Banyak perkara yang memualkan pada saya pada tentang rancangan ini. Mereka cuba membodoh-bodohkan penonton dengan menayangkan kehidupan artis-artis mereka di sebuah rumah dengan aksi-aksi bangang lagi bengap! Mereka sibuk memberitahu peminat mereka yang mereka lapar, menderita, bosan, tekanan berada di dalam rumah berkenaan semata-mata mengejar impian mereka untuk bergelar artis segera. Yang paling membangangkan bagi saya ialah mereka bercakap-cakap, menangis dan mengadu domba di hadapan kamera yang ada dalam rumah itu seolah-olah kamera tersebut benda hidup yang boleh memahami hati mereka. Itulah sebab saya mengatakan mereka yang menonton rancangan seperti ini bangang dan dungu.

Satu lagi rancangan yang pada saya tidak mengembangkan minda ialah Trio yang disiarkan di TV3. Cuba anda lihat elemen negatif yang cuba diserapkan kepada remaja-remaja perempuan. Mereka memikat para pononton perempuan (dan juga lelaki) dengan menonjolkan imej seksi pada para pelakon siri tersebut. Selain itu, rancangan ini juga cuba mempengaruhi remaja-remaja perempuan supaya berpakaian seperti mereka dan menghidangkan ciri-ciri kehidupan remaja perempuan ala-ala Amerika. Saya amat geli hati apabila pertama kali menonton rancangan berkenaan. Bagi saya ketiga-tiga gadis rancangan tersebut seolah-olah datang dari kawasan pendalaman (mereka mungkin orang bandar sebenarnya, itu saya tidak tahu) yang mengalami culture shock (kejutan budaya) apabila beriya-iya benar memaparkan kehidupan remaja yang terkini.

Cuba anda bayangkan apa yang akan mempengaruhi para remaja perempuan yang duduk di luar bandar apabila menonton rancangan seperti ini? Anda boleh berfikir sendiri apabila menontonnya. Bagi saya dan mereka yang bukan menjadi hamba budaya pop, rancangan seperti Trio boleh menggeletek hati kami!

Satu lagi saluran yang mempunyai elemen tidak sihat secara halusnya ialah saluran radio. Mengapa saya katakan sedemikian? Cuba dengar dengan teliti kebanyakkan lagu-lagu yang keluar di radio. Kebanyakkan lagu yang disiarkan amatlah mengecewakan dan tidak mempunyai kualiti. Lagu-lagu melankolik yang menjengkelkan mengenai cinta yang putus, kekecewaan terhadap kekasih, kesunyian tiada kekasih dan sebagainya juga boleh memberikan kesan buruk kepada pemikiran masyarakat. Kelompok-kelompok yang mendengar lagu-lagu begini biasanya tidak tahu menilai sebuah lagu yang bagus apatah lagi untuk menilai kualiti muzik dan juga lirik.

Jika difikirkan semula, perkara ini berlaku kerana mereka ini sejak dari dahulu iaitu sejak dari zaman hitam-putih dihidangkan dengan lagu-lagu yang mendayu serta meratap pilu dan stesen-stesen radio tempatan pula tidak mempunyai banyak perubahan atau revolusi untuk mendidik pendengar mendengar lagu lagu yang berkualiti. Akibatnya disini, kelompok-kelompok yang menjadi peminat setia lagu lagu jiwang ini seperti mat-mat rempit akan terpengaruh dengan lagu lagu yang menceritakan betapa syahdunya berkasih sayang dan tidak hairan mereka akan berfantasikan seks apabila menghayati melodi dan lirik lagu sebegini. Bayangkan apa yang akan terjadi jika kelompok kelompok seperti mat rempit ini mendengar lagu-lagu melankolik ini setiap hari. Tidak hairanlah jika kita mendengar kes mengenai penangkapan pasangan berkhalwat, kes buang bayi, kes sumbang mahram dan sebagainya.

Pernahkah anda mendengar mereka yang terlibat dengan kes-kes sebegini dari kalangan pengikut ajaran Black Metal? Tidak ada bukan? Satu lagi perkara yang perlu bagi saya ungkapkan disini ialah mengenai majalah-majalah hiburan dan gossip yang berlambak di pasaran. Majalah-majalah berkenaan sebenarnya tidak bermoral langsung dan secara halusnya menjahanamkan pemikiran mereka yang menjadi pembaca setia majalah tersebut. Ambil contoh majalah Mangga dan URTV umpamanya, cuba anda teliti apakah isi majalah tersebut. Anda akan dapat melihat tidak lain dan tidak bukan gambar-gambar artis perempuan yang berpakaian tidak senonoh dan mengghairahkan. Apa yang mengecewakan saya kebanyakkan artis-artis berkenaan merupakan orang Islam!

Selain daripada imej-imej seksi ini disiarkan juga gossip-gossip liar dan bodoh kepada para pembaca yang bengap ini. Wadah-wadah murahan ini akan menceritakan mengenai perihal peribadi artis-artis tempatan dan luar negara. Apa yang paling merosakkan sekali ialah mereka turut menceritakan hal-hal dalam kelambu artis yang sedang digossip. Tindakan mereka ini boleh merosakkan pemikiran masyarakat. Saya hairan mengapa pihak kerajaan ataupun pihak-pihak tertentu tidak menapis majalah-majalah seperti ini sebelum dipasarkan? Tidakkah mereka nampak kesan negatif yang akan meracuni pemikiran rakyat khususnya orang Islam. Bukankah fitnah itu satu dosa besar? Sudahlah budaya orang-orang Melayu selalu dikaitkan dengan perangai umpat-mengumpat (terutama kaum-kaum ibu) jika adanya lagi wadah-wadah perosak minda seperti ini, maka semakin rosaklah otak orang-orang Melayu.

Pihak polis, pihak kerajaan, ibu-bapa dan pelbagai pihak cukup sibuk dan menggelabah mengenai isu black metal ini, akan tetapi mereka tidak sedar bahawa banyak kemungkaran yang berlaku di hadapan mata mereka. Kadang-kadang saya terfikir, adakah pihak-pihak yang kononnya prihatin ini tidak sedar ataupun buat-buat tidak sedar bahawa banyak lagi perkara negatif yang nampak halus perlu dibanteras daripada sibuk menangani isu black metal yang secara sahnya menampakkan mereka tidak tahu apa-apa mengenai muzik metal ini.

Disini, ingin saya mengajak pembaca berfikir sekali lagi, golongan yang manakah lebih rosak, golongan mereka yang meminati muzik besi hitam ataupun golongan yang menjadi hamba kepada budaya pop? Sebagai seorang yang mempunyai pemikiran yang bijak dan waras, anda tentunya lebih bijak menentukan yang mana baik dan buruk. Pada pandangan saya, isu Black Metal ini tidak akan diungkit atau disentuh langsung pun jika muzik Black Metal ini boleh memberikan duit kepada pihak-pihak tertentu. Terperanjat dengan kenyataan ini? Cuba anda bayangkan jika muzik Black Metal, kumpulan atau apa-apa sahaja berkaitan Black Metal ini mengeluarkan, menaja, membuka fraincais dan apa sahaja pada minuman keras, jenama rokok, rancangan hiburan seperti MTV, kedai nombor ekor ataupun muzik Black Metal menjadi lagu kegemaran bagi artis berbakat besar Mawi.

Maksud saya disini ialah umpamakan dengan adanya arak berjenama Black Metal, MTV berjenama Black Metal, kedai nombor ekor berjenama Black Metal ataupun McDonald berjenama Black metal maka pelbagai pihak akan menutup mulut dan terus diam tanpa bersuara kerana Black Metal memberikan duit kepda mereka dan Black Metal boleh diterima oleh semua orang!

Lihat sahaja kemungkaran yang berlaku dihadapan mata seperti kilang arak, kedai nombor ekor, Genting Highland, ladang ternak babi, Balai Polis di Lorong Haji Taib, mak nyah dan gay yang bersepah di sekitar Kuala Lumpur dan sebagainya. Kenapa tiada tindakan daripada pihak pihak yang bertanggungjawab ini?

Jika ada pun tindakan hanyalah sekadar untuk mengaburi mata masyarakat dan sekadar hanya untuk menunjukkan mereka membuat kerja. Dapat tangkap maksud saya disini?Jika anda seorang yang menjadi hamba kepada budaya pop ini ataupun anda seorang yang senang menerima bulat-bulat apa sahaja yang dihidangkan dalam kehidupan harian kita, kemungkinan besar anda tidak dapat menangkap maksud dan persoalan yang saya cuba coretkan di dalam artikel ini. Banyak benda dan perkara yang senang diterima oleh masyarakat sebenarnya juga mempunyai keburukan. Keburukkan itu bagi saya lebih berbahaya kerana ianya lebih halus meresapi minda masyarakat tanpa disedari. Mengkambing Hitamkan muzik Black Metal semata-mata adalah satu tindakan yang kurang bijak!!!

Advertisements
 1. one thing
  never compare yourself to someone worse than you
  sbb kite mengandaikan kite dah mmg teruk,cume ade org yg sedikit lebih teruk dr kite
  compare yourself to somebody better than you
  sbb dgn itu kite akan berkata bhw kita nak jd setaraf dgn org tersebut,jikalau tak bole jd lagi bagus dr org itu

 2. syabas sedare epul!!!
  penulisan pelajar **** mmg berkualiti!!
  harap-harap masyarakat yg (tak tahu menilai) tahu utk mmbezakan antara budaya pop dan pemuzik/pendgr muzik black metal mana yg lg mungkar!!!
  syabas sekali lagi utk anda!!!!

  [edited to protect the privacy of certain individuals]

  • arul
  • June 13th, 2006

  puihhh..panjang giler…penat siot bacer…masalah nyer kat sini…yg jahat nyer polis…reporter2 tu x jahat tapi cume bodoh jer…actually boss dia org yg suruh buat berita2 cam nie…dia cr makan…lg satu..media2 kt m’sia di control oleh kerajaan…oleh itu..agak sukar utk di halang…cuba pikir braper percent org yg baca letter nie and braper percent org yg baca metro?? aku x rasa mak aku baca letter ni kt kg…ni sume propaganda kerajaan jer…kes ni dah berlaku dah dulu…

  • atannas
  • September 1st, 2006

  askum…
  ako pom xtau camne lg nk pikiaq..depa ni mmg agak jumud dr segi batu jemala dn xmau gunakkannya dgn betoi..buat malu ja puak2 ni..nk wat berita pom,buat la research dulu ka pape ka..br la kluaq crita bkualiti..ni dak,main tuduh melulu ja..dh la bangsa lain anggap kita jenis mcm tu,buat lagu ni lg depa anggap camtuh..kepada wartawan yg prasan mcm best tuh..’PIKIR DULU SBLM MENAIP’…..god bless ;p

  • ibnu arbi
  • September 6th, 2006

  Budaya black-mental ni sebenarnya mempengaruhi mereka2 yg ternyata telah hilang arah perjuangan sebagai manusia yg sebenarnya. Jangan jadi bodoh yg nelampau jika kita tidak tahu falsafah perjuangan JIT, Blackmental, jgn kita sewenang2nya menyokong sesautu yg belum pasti. Adakah terjamin kesejahteraan hidup dengan mengikuti serta berada dibawah pengaruh muzik2 yg bising lagi memekakkan. Jadi jadi macam pak turut kerana terlalu taksub terhadap minat kita yg mungkin akan melibatkan akidah serta perbuatan yg boleh mencemar adab serta perlakuan kita. Saudara jgn berbohong dgn mereka yg jahil jika lemah hati-nurani kita maka lemahlah pegangan kita. Hati kita kuat dipengaruhi oleh sifat-sifat kebendaan yg dipengaruhi oleh sifat2 kita seperti mata, telinga, akal, perbuatan yg digerakkan oleh akal maka akal pula sebenarnya digerakkan oleh hati. Oleh itu jika perbuatan kita yang sesat lagi menyongsang maka tentulah diiringi oleh naiwaitu kita yg menyokong perbuatan angota badan kita oleh itu hati kita indirectly will be influence . Begitulah perbuatan menyokong muzik black-mental, Heavy-mental semuanya akan melemahkan kekuatan diri dan hati-nurani kita oleh dengan senanglah kita akan terpengaruh sesautu yg berada diluar pegangan agama serta adab kemelayuaan kita. Kebodohan kita menyebabkan kita menganggap kita berada dilaluan yg betul oleh itu lihatlah ajaran2 yg memjuruskan kita kearah penghidupan yg abadi. Saudara cuba membuat perbandingan dengan tempat2 yg pastinya telah nyata sesat lagi menyesatkan cubalah buat perbandingan minat saudara dengan minat yg menjuruskan kearah penghidupan memegang tauhid peringkat tertinggi.

  • McIDy
  • September 7th, 2006

  ehemmm.. i’m quite interested with what i’ve read here.. yang nyatanya, budaya hedonisme & sekularisme dah jadi kuman dalam masyarakat kita hari ini..& tidak keterlaluan rasanya jika saya bersetuju dengan pendapat anda mengenai kerajaan dan media massa yang menjadi saluran terbesar & pengaruh kuat masyarakat kita. memang media massa banyak bawa pengaruh buruk kepada kita sekarang nie.. apa tak nyer, cerita² yang tak sepatutnya pun boleh jadik bahan utama. entahlah, mungkin jugak dorang dah ketandusan berita² sensasi.. well, kita lihat pula artis kita hari ini.. memang banyak sangat artis segera yang kualitinya…ermm.. rasanya biarlah mereka yang lebih arif menilainya.. & yang pastinya, bersepah² artis kat malaysia nie jadi role model orang lain, terutamanya golongan muda mudi.. sama ada mereka sedar atau tidak, mereka ni antara penyumbang & batu loncatan kepada masalah sosial hari ini.. Saya tidak kata peminat genre muzik besi hitam teruk & tak juga saya sokong. muzik sebenarnya,pelengkap hidup seseorang..dalam islam sendiri pun ada lagu² nasyid & berlagu bila membaca al-quran kan.. sememangnya, muzik tue sebahagian daripada hidup kita.. masalahnya sekarang adalah pengamal & peminat itu sendiri.. bagi saya muzik itu tak salah tetapi peminatnya tue yang buat orang pandang serong terhadap genre² muzik tue.. sifat terlalu taksub dengan keseronokan dunia tue yang menghancurkan masyarakat kita.. malahan kita nie sebenarnya terlalu mengagung-agungkan sesuatu yang kita minat tulah perasaan tak puas hati sentiasa wujud dalam diri kita.. Ambil iktibar, buka minda kita dan fikir sendiri.. sejauh mana kita nie bagus sampai kita nak menjatuhkan orang lain? bagus sangatkah kita untuk mengata tentang orang lain.. bagi saya, saya ni manusia biasa,pasti buat silap & saya akui saya juga terpengaruh dengan budaya² remaja masa kini.Cuma yang boleh saya katakan, selagi kita masih ada jati diri, ingat asal usul, kita pasti boleh cari kebahagiaan yang sebenar..

 3. Mengucap je lah bebanyak…. Kita ni sebagai seorang yang mempunyai akal tidak seharusnya hanya tahu cuba untuk mencari siapa yang silap…Adakah kita pernah terpikir, benda yang kita cakapkan kat ruangan ni iaitu Black Metal betul-betul telah kita saksikan…

  • ibnu arbi
  • September 26th, 2006

  berfikir-fikirlah kita berpandukan quran dan sunnah kerana 2 benda saja yg mampu menolong kita dititian saratul mustaqin….black mental, heavy mental..hanyalah hiburan dunia sahaja yg kekal hanyalah Allah kadi rabul jalil…maka berfikir-fikirlah kita dengan sebenar-benarnya untuk meletakkan diri kita ditimbangan yg mana..kerana dunia ini petunjuk kepada akhirat ..jika perbuatan baik maka balasan baiklah diakhirat kelak ..jika perbuatan buruk maka balasan buruklah kita perolihi kelak…perbanyakkan berzikir dan muhasabah diri kita..adakah kita “want to be a hard core in black mental pagan..or to searching our devine.

  • KuroMon
  • September 30th, 2006

  cool…

 4. OO mat ganja..
  Batang betik botol coca cola
  Dia asal dari tanah jawa..
  Mari makan sama sama..

  Ambil daun lipat lipat..
  Ada awek duduk rapat rapat..
  Datang pula pencegah maksiat..
  Abih semua kena angkat..

  • Epul
  • October 29th, 2006

  Mmm..banyak juga komen yang diterima..
  terima kasih banyak-banyak kepada yang sudi membaca dan memberikan komen pada artikel saya …

  • mak nani
  • October 30th, 2006

  assalamualaikum saudara epul,..

  untuk pertama kali dalam hidup saya, saya terpanggil untuk memberikan komen pada arkitel saudara di atas,… panjang jugak,..

  saya tak kata saya dalam pihak majalah mastika dan juga saya tak bermaksud untuk menyangkal artikel saudara tu, tapi saya percaya dalam etika kewartawanan kita mesti respek apa yg orang lain tulis, jadi saya rasa tak wajar saudara tuduh orang2 mastika ni buat kerja tanpa usul periksa,.’

  saya ada baca apa yg tertulis dalam majalah mastika mengenai isu black metal ni dan to be frank saya sendiri ada pengalaman hidup dengan org black metal – abang saya sendiri. takde yg baiknya saya tengok dalam isu black metal ni melainkan terpekik terlolong dengan irama bising yg tak tentu arah. saya sendiri minat muzik, tapi bukannya muzik yg macam gitu. saya sendiri tak paham kenapa abang saya sendiri begitu taksub mengoyang2kan kepalanya pada satu lagu yg saya tak dengar bijik butir, dan pakai baju hitam dan salib terbalik,… kenapa nak pakai salib tu? kenapa kena ada gambar kepala kambing dekat baju tu,… gambar lain tak boleh ke? banyak lagi gambar dalam dunia ni,… tak buleh nak taruk gambar pokok atau kucing kat situ,… kenapa gambar kambing hitam bertanduk,… as everybody know itu adalah salah satu simbol ajaran sesat? dari situ, jika kita pikir dengan akal fikiran yg waras,… black metal automatically adalah sesuatu yg bukanlah sihat untuk kita ikuti,…

  saya sendiri tak suruh abang saya stop buat benda2 ni,… dia ada kebebasan sendiri dan saya sebagai adik perempuan tak boleh nak cakap banyak,… and isu ni pun masa tahun2 80-an,… umur saya pada masa tu pun bukannya cukup matang nak menegur seseorang yg lebih tua dari saya. bukan ini persoalannya yg cuba saya bangkitkan, cuma saya rasa terpanggil bila saudara tulis tulisan yg bagi saya melampau terhadap majalah mastika tu,…

  itu diaorg punye pendapat, dan diaorg tulis apa yg dirasakan betul, dan saudara sendiri tulis apa yg saudara rasa betul. tapi,… obviously,.. dari arkitel yg diaorg tulis saya rasa diaorg dah buat study and interview few people untuk menyokong arkitel yg diaorg tulis tu,… untuk bagi sesetengah pihak sedar dengan apa yg sebenarnya ada dalam muzik black metal.

  bagi saya, tak salah nak meminati muzik,… saya sendiri suka muzik tak kira apa,… pop ke, atau apa sahaja yg saudara tulis tu, saya cuma ambik kira muzik – irama dan lagu, bukannya apa yg dipersembahkan dengan klip video tu. saya pun listen pada 50 sen la, britney la, yg video clip diaorg melampaui batas, tak kena dengan budaya kita yang lemah lembut dan gemalai,… tapi tak salah kita suka pada lagu tu,.. kenapa nak ikut apa yg britney pakai? kenapa nak ikut macamana britney menari? saudara sendiri suka ke nak buat bini dengan perempuan yg macam gitu?

  jadi,… berdasarkan kepada idea di atas tadi,… kenapa kita nak ikut “budaya” death metal or black metak or whatsoever it is,… memadailah dengan minat musik itu sahaja,… kenapa nak pakai baju hitam dan rantai salib terbalik,… and according to their artikel kenapa nak kena sembelih kambing hitam,…saya percaya yang orang2 mastika tu cuma menjalankan tugas yg dirasakan oleh mereka betul – menasihatkan dan berpandukan kepada interview beberapa profesional yg budaya ni tak sihat, itu aje. terpulang kepada pembaca untuk menilai apa yg diaorg tulis, tak perlu saudara nak bagitau apa yg diaorg tulis tu isu murah atau bodoh, sebab dalam masa yg sama ada org lain jugak yg akan kata apa yg saudara tulis ni bodoh – to be frank saya tak bermaksud macam tu, kita ada hak untuk bersuara dan saya suarakan apa yg saya rasa sahaja.

  tentang bukti yg saudara bangkitkan dalam artikel ni,… saya berpendapat mastika dah bagi bukti dengan gambar2 dan juga interview yg diaorg buat,… cuma maybe diaorg tak nak siarkan muka sebab menghormati privacy individu terbabit,… diaorg pun ada saudara mara dan sanak saudara, especially tentang anak2 muda yang “dah kembali ke pangkal jalan”. diaorg sendiri dalam artikel tu mengaku yg diaorg buat, dan saudara boleh kata maybe diaorg main suruh aje sapa2 berlakun and diaorg terbitkan rencana tu,… tapi saya percaya yg wartawan profesional dan sudah dalam bidang kewartawanan sekian lama dan pulak tu dalam kumpulan utusan yg tersohor di malaysia takkan buat benda2 yg macam gitu,… ye tak?

  anyway… saya dah bercakap panjang lebar, saya sendiri tak mengikuti apa2 lagi tentang rencana black metal di mastika tu melainkan 2 keluaran pertama kerana saya kini berada di luar malaysia dan saya tak berpeluang untuk mengikutinya lagi, dan kerana rencana saudara membuatkan saya terpanggil untuk memberikan pendapat saya. tak perlulah saudara memperkecil2kan usaha mereka yg dah menulis tu,… seharusnya kita perlu menghormati pendapat dan juga apa yg mereka suarakan – yg mereka rasa perlu untuk kesedaran sesetangah pihak yang mereka rasa melampau,… yg hanya segelintir yg mengetahuinya.

  saudara sendiri dari artikel di atas nampak begitu expert sekali dengan black metak dan sekutunya, be frank to me,… do you think this kind of music really good for our children? tepuk dada, tanya selera.

  wassalam, mak nani

 5. dear mak nani,
  sesungguhnya sehingga ke hari ini pihak Mastika masih gagal mengemukakan bukti sahih mengenai kewujudan VCD Black Metal sepertimana yang didakwa.Wartawan Mastika telah gagal mengikuti etika kewartawanan dgn membuat spekulasi tanpa berlandaskan bukti sahih dan kukuh,sebaliknya melalui khabar angin.Sehingga kini di Malaysia cuma satu kes human sacrifice utk syaitan direkod iaitu kes Mona Fandey.

  Menurut seorang wakil dari satu agensi agama Islam Malaysia,seorang wartawan dari sebuah akhbar nasional telah memutar belitkan fakta dan kenyataan ketika menemuramah wakil agensi tersebut serta seorang remaja yang didakwa anggota Black Metal.Remaja tersebut tidak pernah mengaku ahli Black Metal.

  Black Metal adalah ciptaan manusia dan semua ciptaan manusia terbuka untuk perubahan.Jika Black Metal Eropah penuh dgn paganisme,apa salahnya jika Black Metal Malaysia dipenuhi dgn perkara2 yg tidak berkaitan dgn pemujaan syaitan dan sbgnya?

  Setengah org suka menari,setengah org suka melalak,setengah org suka menyanyi.Selagi ia tidak menggoncang akidah dan melanggar agama,tidak salah jika seseorang itu mahu growl bagai resaksa.Jika mak nani tak suka,mak nani boleh mendengar dangdut Rhoma Irama (yang juga saya dengar).Jangan keji seseorang itu semata-mata dia berbeza dari kita.Perbezaan mmg suatu benda yg indah dan menarik.Jika semua orang mcm mak nani dunia ini akan menjadi bosan kerana tiada rencah.

  • mak nani
  • November 12th, 2006

  dear adzakael,

  if, you baca semula komen saya di atas tu, saya cuma menyuarakan suara hati saya yg mengatakan, saudara epul tak perlu cakap yg org2 di mastika tu wartawan bengap atau bodoh hanya kerana mereka menyuarakan yg black metal tu tak sihat di kalangan remaja kita, sebab kita kena respek dengan pandangan org lain,… saya tak keji saudara epul sepertimana yg you tulis di atas tu,…

  dan, berdasarkan pengalaman saya sendiri, yg saya tulis di atas tu pun saya rasa black metal tu sesuatu yg tak sihat, tapi, ingin saya nyatakan di sini yg, “saya rasa”… bukannya saya tulis: memang betul pun black metal tu tak sihat,… ye tak?

  dan, berdasarkan tulisan saya juga, saya hanya menegur bahawa saudara epul perlu hormat tulisan org lain, jadi tak perlu le sampaikan nak kata yg diaorg tu wartawan bangap – saya sendiri takde nak tulis yg si epul ni bengap sampaikan nak mengutuk saudara sebangsa sendiri hanya kerana muzik bising yg datangnya dari barat??? yang muzik bising tu membawa bersama2 mereka budaya yg tak sihat – nak pakai salib terbalik and kepala kabing hitam,.. itu sahaja,…

  dan bagi saya, terpulang pada semua apa yg diaorg nak buat – pakai otak yg Tuhan dah kurnia pada kita semua. sebab itu la saya mendiamkan diri saya as abang saya sendiri buat benda2 tu – sebab dia pikir apa yg dia buat tu betul – sukati dia la. memang betul apa yg you tulis tu – setengah org suka menyanyi, suka melalak, suka buat itu ini, itu terpulang pada individu masing2,… sya bukannya suarakan yg saya menentang budaya black metal ni – as saya sendiri pun suka jugak dengan lagu2 yg datangnya dari barat – i m a die hard fan of nirvana before. you ingat saya tak tau red hot chilli pepper? saya tak tau langsung and saya menentang lagu2 dari barat? saya hanya dengar irama dangdut dan inang sahaja? semua jenis muzik saya suka,… lagu2 yg melentuk jiwang karat tu pun saya suka jugak,…

  berdasarkan tulisan saudara, maybe you ingat yg saya tak suka black metal – tapi tulisan saya yg saya hantar mula2 tu cuma menyuarakan bahawa tak perlu le saudara epul tulis wartawan mastika tu bengap hanya kerana artikel yg diaorg tulis – kita kena respek apa yg org lain buat – tak perlu le melemparkan kata2 yg macam gitu hanya kerana pendapat dan juga study yg diaorg dah buat. dan, saudara epul dah pun menyuarakan pendapatnya dalam tulisannya di atas – dan juga komen2 yg dia terima – ada yg bersuara negatif dan positif,.. ye tak?

  cuma, saya wondering – kalau la pasal black metal, this metal, that metal, yg datangnya dari barat – mengaum anak2 bangsa kita menyuarakan pendapat, rasa tak puas hati dengan pandangan wartawan yg macam mastika tu buat – tapi takde pulak anak bangsa kita nak komen pasal muzik inang, gamelan yg lebih halus dan melambangkan budaya melayu yg lemah lembut tu yg sekarang ni semakin hapus di telan zaman – yg semakin hapus dek muzik black metal yg melanda malaysia sekarang ni. macamana tu?

  saya tak object this kind of music – keep that in your mind – saya sekarang ni menetap di luar malaysia – tak perlu la saya sebutkan di mana, jadi pendedahan saya kepada dunia luar membuatkan saya menyuarakan pendapat saya – yg mana org melayu kita cuma realize dan mengaum kemarahan kalau seseorg mengutuk sesuatu yg datangnya dari barat – tapi buat bodoh kalau benda tu datangnya dari budaya kita sendiri. pengalaman saya travel dari satu negara ke negara yg lain menyebabkan saya terpanggil nak menyuarakan pendapat saya pada saudara epul – yg mana tak perlu la nak cakap wartawan mastika tu bodoh hanya kerana muzik yg bising yg tak tentu hala tu, itu aje. so, bila saya baca dan compare dengan apa yg saya pandang, dari saya punye persepsi dengan anak2 muda dari negara2 lain menyebabkan saya terpanggil untuk menulis macam tu. anak2 muda di turki tak malu untuk menyanyi lagu kebangsaan mereka di khalayak ramai – bila kali terakhir you menyanyi lagu negaraku? anak2 muda di syiria, lubnan and iran/iraq mereka bersatu hati untuk mempertahankan pegangan agama mereka – anak2 muda kita bersatu hati nak mempertahankan muzik yg dibawa dari barat. anak2 muda kita bersatu hati nak menyebarkan budaya tersebut. tapi anak2 muda kita bersatu hati melupakan budaya melayu mereka sendiri.

  baru2 ni saya balik malaysia saya perasan di bukit bintang, anak2 muda dah pakai fesyen stokin yg berbelang2 tu – yg saya tau dari barat – yg nampak tah hapa2, itu nak ikut, kenapa? kalau saya cakap macam ni saudara sure cakap – kalau macam tu mak nani, better you pakai jubah aje – kalau tak bosan la dunia ni sebab tiada rencah ye tak? saya sendiri pakai jeans, baju lengan pendek walaupun saya dah ada dua anak – tapi tak le sampaikan saya terlalu extreme nak pakai macam gitu and menyolek muka macam mayat!! jadi, saya cuma wondering, kenapa, dan mengapa anak2 melayu jadi macam ni? jadi, bila saya baca mastika, cuma 2 keluaran pasal black metal and baca komen saudara epul tu la,… saya menulis untuk pertama kalinya dalam hidup saya di halaman web ni,… sebab saya sedih, dengan apa yg dah jadi dengan anak bangsa yg saya cintai.

  anyway, it is up to you untuk memikirkan semula apa yg saya tulis ni, and saya minta maaf kalau sya menyinggung perasaan saudara,… tak berniat nak buat macam tu, jauh sekali nak mencipta permusuhan jarak jauh macam ni, cuma saya memberikan pendapat, itu sahaja. saya hormati pendapat saudara, dan juga pendapat saudara epul dalam perkara ni. maaf dipinta kalau saya tak sengaja menimbulkan rasa amarah,… selamat hari raya,..

  wassalam,
  mak nani

 6. dear mak nani,
  Baru minggu lepas saya dan rakan2 nyanyi lagu Negaraku dgn penuh bangga (jgn anggap anak muda takde yg bangga dgn Negaraku) di tgh2 bandar negara orang. Setiap hari jugak saya dengar lagu Negaraku walaupun berada di luar negara.

  Jangan anggap takde anak muda yg sanggup bg komen mengenai inang,zapin,rodat,gamelan,ulek,barongan dan lain2 lagi (kalau dah minat muzik semua sekali akan didengari).Tak payah sedih2 jika semua itu hilang,memang takde benda yg stay forever. Jikalau seni bangsa berevolusi jadi benda lain,biarkan kerna seni memang tertakluk kepada evolusi (Saya lagi suka kuda kepang versi puja2 hilang,masih trauma lagi dikejar org kena rasuk main kuda kepang).

  Tak payah sedih jika anak bangsa tak gemar pakai baju melayu tp suka pakai stokin belang2. Semua itu superficial.Semua itu tertakluk kpd evolusi.Menghalang evolusi adalah menghalang jalan kearah kemajuan.Tapi sebab itu kita ada guideline yg telah diturunkan lebih 1400 tahun dahulu.Itu yg lagi penting dr mempersoalkan anak bangsa lagi suka pakai sut dr baju melayu.

  Apa yg wartawan Mastika buat mmg tak beretika langsung.Tidak perlu menyokong Mastika krn mereka tlh berjaya menyeksa ramai anak muda dgn fitnah2 mereka.Bukti yg mereka kemukakan tak pernah timbul dimahkamah,tak pernah nampak bentuk rupanya malah ia hanya berdasarkan khabar angin.Tak kira mana-mana pihak pun,selagi ia melanggar etika selagi itu ia bersalah.Biarpun Black Metal rupanya ganas tapi tak perlulah nak menghapuskannya dgn mencipta fitnah.Agama tak ajar kita jadi Machiavelli,Nabi tak pernah mencipta fitnah utk melawan Arab Quraisy,jadi apakah perlu kita mencipta fitnah semata-mata utk melenyapkan sesuatu yg kita tak suka?Apa yg Mastika dan sekutu2 buat adalah beyond bengap,ia adalah sesuatu yg dispeakable.Ini baru Black Metal,belum lagi fitnah-fitnah dlm perkara lain spt perihal komik,kartun dan animasi (Anime dianggap sbg kartun lucah?Apekehal?!!).

  Saya memberontak bukan krn Black Metal tu saya suka tp saya memberontak krn pd saya apa yg mereka lakukan kpd peminat Black Metal tu tak betul. Seni adalah benda yg berevolusi dan Black Metal juga boleh diubah,boleh diganding dgn gamelan atau dabus (malah saya pernah dgr piece gamelan yg sama seram dgn lagu Black Metal di Actors Studio) tp pd mereka Black Metal di Malaysia adalah sama dgn Black Metal ditempat lain didunia.Tidak boleh berevolusi dan statik (sama spt pemikiran wartawan2 Mastika) walhal bnyk boleh dilakukan utk menjadikannya selari dgn budaya bangsa (jika itu yg mereka mahu).

  Banyak lagi perkara yg mak nani kena tgk dulu.Untuk saya memahami perkara ini saya telah menelaah pelbagai cabang ilmu termasuk Public Relation,Falsafah Kontemporari,Teologi,Sains Kemasyarakatan dan lain2 kemudian baru saya boleh decide yg mana betul atau salah.Bukan senang utk saya meninggalkan apa yg saya ada utk berjuang disamping mereka2 dlm underground scene.Tapi saya tahu dipenghujungnya the juice is worth the squeeze.

  • thebanglacockney
  • November 14th, 2006

  its better to be foward than backwards…

  • mak nani
  • November 15th, 2006

  assalamualaikum adzakael,…

  Thanks for ur comment. saya nak cakap banyak pasal black metal and underground ni pun bukannya saya tau sangat, saya ni kaum ibu; kalau you tanya saya susu mana yg bagus di pasaran saya tau la,…:)

  saya tak menentang black metal, dan saya pun tak menyokong mastika, saya tengah2, sebab saya baca, dengar dan perhati, juga pengalaman saya menyebabkan saya menyuarakan pendapat saya, dari fikiran saya yg sempit ni. maybe saya ni masih kolot lagi, jadi bila saya tengok black metal tu macam tah hapa2, pakaian, lagu2 yg bising tu, and saya tengok anak2 muda melayu terikut2,.. dan dari pembacaan dan pemerhatian saya membuatkan saya memberikan komen saya,…itu sahaja,..

  memang betul apa yg you cakap, muzik adalah sesuatu yg berevolusi, cuma kengkadang kita sering terikut-ikut dan lupa dari mana asal usul kita, dan budaya kita. terpulang le pada diri masing2, nak dengar muzik apa, nak buat macamana, asalkan kita masih dalam landasan yg betul,…dan kita tau apa yg kita buat.

  Semoga saudara dan juga member2 seangkatan success dalam meneruskan perjuangan seni saudara ni, dalam satu hal saya gembira anak2 melayu bersemangat waja mempertahankan pendapat masing2,… bukannya tunduk mengalah jika dikomen oleh org lain, seperti ulasan saudara pada komen saya, really respect and appreciate that.

  Saya tak mau lagi komen pasal muzik ni,… sebab saya kena hormat pendapat saudara, dan dgn status saya ni pun,… saya tak boleh nak komen banyak mana!! Anyway, saya really happy dapat bertukar2 pendapat seperti ini, kirimkan salam saya pada semua kengkawan saudara,…

  wassalam,
  mak nani

  • aiman tak kisah
  • November 18th, 2006

  nak layan black metal tadahal. tp control2 la. kena ingat diri tu sape, asal mana, budaya mana, apa pegangan (agama). tu je..

   • jawer
   • December 15th, 2009

   babe..btol la.actully ni sume depnds kat diri sndri la.kite x leh la salhkan sbelah pihak je…begantung pada diri masing2…x salh kan klu kite minat musc heavy metl @pop ni.tap pada2 la…jagn la fanatiki sgt smpi nk tiru sume bende2 merepek yang dieorg buat.pandai2 la nak pk mane baek mane buruk…kene seda la sape diri kte an…hurm…ntahla…

  • eat_the_arm
  • December 2nd, 2006

  kepada ibnu arbi………………klau nak cerita pasal adab dan pengaruh……….aku nak tanya ko satu je …..ko pakai seluar jeans ke tak………….ko tgk cerita barat tak……………..tak payah lah nak cite lebih kan so mcm nie le kita chill………kita nie fusion…………bercampur sebab dah kena jajah lama sangat …………….so fikir fikir le sendiri……..kite tak perfect so…………………..klau ko rasa ko perfect ………………suka hati ko le…………….

  • epool
  • December 5th, 2006

  Terima kasih banyak2 kerana sudi baca dan memberi pandangan anda pada artikel saya ni…
  saya rasa tidak perlu untuk saya memberi sebarang komen lagi kerana saya sudahpun menjelaskan kesemua pendapat saya pada artikel dia atas…cuma kepada ibnu arbi ..cuba fikir semula
  petikan dari artikel saya ini….

  “Kajian yang cetek dan tuduhan membabi buta terhadap muzik dan peminat metal di Malaysia terlalu kejam dan sangat-sangat melampau. Apa yang menghairankan saya, pihak media yang konon-kononya bertanggungjawab ini tidak mempunyai bukti yang kukuh untuk menuduh peminat muzik metal ini melakukan pelbagai perkara yang bagi saya cukup tidak masuk akal sama sekali”

  “Apa yang saya lihat ialah kebanyakkan gambar kumpulan-kumpulan Black Metal dari luar negara seperti Norway dan Sweden yang hanya berpakaian ganas dan serba hitam. Kebanyakkan gambar-gambar yang disiarkan merupakan gambar yang boleh diambil sewenang-wenangnya dari internet dan ada gambar-gambar berkenaan bukan pun kumpulan Black Metal. Tidak dinafikan terdapat juga gambar gambar kumpulan metal dari Malaysia, akan tetapi benarkah kumpulan-kumpulan Black Metal di Malaysia melakukan perkara perkara terkutuk tersebut? Pernahkah mereka mewawancara kumpulan-kumpulan berkenaan dan mengkaji lirik kumpulan Black Metal di Malaysia?”

  “dunia tahyul dan animisme merupakan perkara yang sangat rapat dengan dunai orang-orang Melayu. Jikalau tidak, masakan adanya istilah Pontianak, Toyol, Hantu Raya, Polong, Penanggal, Langsuir dan bermacam lagi istilah-istilah hantu-syaitan yang lain”.

  “Adakah orang Melayu pada waktu dahulu (sekarang pun masih ada barangkali) terpengaruh dengan muzik Black Metal untuk membela hantu raya, polong, langsuir dan sebagainya?! Perkara-perkara berkaitan hantu-syaitan ini sebenarnya sangat rapat dengan dunia orang Melayu sebelum adanya muzik Black Metal. Ini satu kenyataan!”

  “Tidakkah para wartawan yang bengap ini mahu terfikir dan mengkaji bahawa skop muzik metal itu luas sifatnya? Mereka ini secara sah dan terang-terang tidak tahu membezakan genre-genre yang terdapat di dalam muzik metal. Di sini ingin saya terangkan sedikit, di dalam muzik metal terdapat Heavy Metal, Thrash Metal, Death Metal, Speed Metal, Black Metal, Doom Metal dan pelbagai lagi genre-genre yang lebih spesifik.”

  “Adakah mereka betul-betul nampak akan berlakunya perkara tersebut dan mengapa tiada bukti gambar disiarkan dalam berita berkenaan? Tidakkah mereka terfikir bahawa dosa MEMFITNAH itu lebih besar dosanya daripada dosa membunuh?”

  “Persoalan saya saya disini sebenarnya ialah, berapa banyak unsur-unsur berkaitan black metal ini keluar di radio, majalah ataupun televisyen?”

  “Jawapannya sudah tentu tidak ada bukan?”

  “Pada pandangan saya, isu Black Metal ini tidak akan diungkit atau disentuh langsung pun jika muzik Black Metal ini boleh memberikan duit kepada pihak-pihak tertentu. Terperanjat dengan kenyataan ini? Cuba anda bayangkan jika muzik Black Metal, kumpulan atau apa-apa sahaja berkaitan Black Metal ini mengeluarkan, menaja, membuka fraincais dan apa sahaja pada minuman keras, jenama rokok, rancangan hiburan seperti MTV, kedai nombor ekor ataupun muzik Black Metal menjadi lagu kegemaran bagi artis berbakat besar Mawi.”

  “Maksud saya disini ialah umpamakan dengan adanya arak berjenama Black Metal, MTV berjenama Black Metal, kedai nombor ekor berjenama Black Metal ataupun McDonald berjenama Black metal maka pelbagai pihak akan menutup mulut dan terus diam tanpa bersuara kerana Black Metal memberikan duit kepda mereka dan Black Metal boleh diterima oleh semua orang!”

  “Lihat sahaja kemungkaran yang berlaku dihadapan mata seperti kilang arak, kedai nombor ekor, Genting Highland, ladang ternak babi, Balai Polis di Lorong Haji Taib, mak nyah dan gay yang bersepah di sekitar Kuala Lumpur dan sebagainya. Kenapa tiada tindakan daripada pihak pihak yang bertanggungjawab ini?”

  Apa-apa pun..terima kasih kepada ibnu arbi kerana memberi pandangan..pandangan anda adalah hak anda…

  Mungkin kamu fikir saya terlalu taksub mengenai muzik black metal itu saya tidak tahu…
  …saya juga meminati jazz,keroncong,funk,acid,70’s disco.Saya juga pernah belajar Caklempong,Pergendangan Melayu,Wayang Kulit,Bangsawan ( walaupun hanya pelajaran asas sahaja)

  Apa yang cuba saya katakan ialah..jika mahu menyalahkan B.Metal semata-mata..sangat sangatlah tidak adil…

  Dlm artikel saya,saya membuat perbandingan sahaja..Saya rasa tulisan saya mengatakan pihak wartawan metro dan mastika bengap dan bodoh tidaklah melampau berbanding tuduhan mereka mengatakan peminat B.Metal minum darah kambing ,memijak Al-Quran dan sebangainya tanpa bukti yang nyata.Sekurang-kurangnya saya tidak menabur fitnah dalam tulisan saya.Saya hanya mengatakan perkara benar bahawa wartwan2 tersebut memang bengap dan bodoh.Saya juga belajar mengenai etika kewartawanan.

  Suka saya ulangi di sini ialah

  “Banyak benda dan perkara yang senang diterima oleh masyarakat sebenarnya juga mempunyai keburukan. Keburukkan itu bagi saya lebih berbahaya kerana ianya lebih halus meresapi minda masyarakat tanpa disedari. Mengkambing Hitamkan muzik Black Metal semata-mata adalah satu tindakan yang kurang bijak!!!”

  Sekian terima kasih…

  oopss..sebelum terlupa pada satu perkara..saudara ibnu arbi dan mak nani ada mengatakan bahawa muzik B.Metal ni memekakkan..hahaha….

  perkara ni mudah sahaja jawapannya…

  kenapa muzik jazz kedengaran lembut dan sedap didengar?

  jawapannya>kerana ianya muzik jazz

  kenapa muzik keroncong itu bisa membuatkan kita sangat asyik dengan melodi dan muziknya?

  jawapannya>kerana ianya muzik keroncong

  kenapa muzik hip-hop itu mempunyai beat yang sama setiap kali dan vokalisnya hanya bercakap..tetapi tidak menyanyi?

  jawapannya>keran ianya muzik hip-hop

  Ini soalan dan jawapan jawapan kepada ibnu arbi dan mak nani..

  kenapa muzik metal itu bising,laju,suara yang tidak difahami apa yang dinyanyikan,hentakan drum yang laju dan sebagainya?

  KERANA IANYA ADALAH MUZIK METAL!!!

  mudah bukan?

  • amoebacute90
  • December 19th, 2006

  woit!korang ingat best sgt ke black metal …wat rosak mase depan je…takde maknenye…kite hidup ni kenela ade nikmat bukan menjahanamkam diri sendiri…aku bkn nk berleter just nk nshat korang je…muzik black metal tu bising bangat ….kekerasan muzik tu boleh menyebabkan masalah pekak nanti kite dah tua…hahaaha

 7. amoebacute90 – please don’t flood my comments. and as for you “nikmat” comment, strange as it may seem to you, some people find listening to black metal “nikmat”. and musicians with any clue will always use ear plugs at the studio.

 8. eh cik amoebacute90,muzik Black Metal tu bg kitorang mmg best pon!Kalau cik rase tak best,maka dengarlah muzik2 yg lain seperti trip-hop,hip hop,keroncong,dangdut,ghazal,rodat,ulek,dikir barat,jazz,sape,gamelan,muzak,baroque,klasikal,choral,medieval,greek,arab,belly dancing,blues,pop masakini,trance,house dan bermacam-macam lagi yg takde kena mengena secara langsung dgn muzik rock dan metal serta black metal.Saya dengar muzik-muzik tu semua.Mmg ade yg sedap dan ade yg tak sedap.Tapi tak pernah saya hina satu2 genre tu.

  dan yeah,saya sentiasa memakai ear plug utk melindungi telinga saya meskipun sedang bermain muzik jazz.

  • hamba allah
  • January 16th, 2007

  mengucap la wei…..
  dah sah2 black metal tu x baik…
  wat per nak ikut lagi???

   • remy
   • July 14th, 2010

   mane tau black metal tak baik????

 9. another one who doesn’t get the point. my point in posting this article is not to defend black metal.. but to point out that there are many other things besides black metal that we consider “dangerous” to our aqidah.. yet we allow to proliferate as well.

  even the sms voting of reality show participants brings to mind the raising of new idols.

  you don’t need black metal to go astray. mona fandey didn’t listen to black metal, did she?

  • amoebacute90
  • January 17th, 2007

  masalah black metal semakin menyebebkan rakan sebangsa aku semakin teruk..aku tau r sebab aku tengah wat thesis pasal black metal…kalo kite pk sekejap je mmg tk nampak betapa sia sianye mende ni….cube pk lame lame…nikmat ynag paling betul dlm hidup adalh iman dan islam bukan muzik gle gle semata2

  • amoebacute90
  • January 17th, 2007

  woit geekrawk! ko tk yah r nk comdemn aku pasl nikmat…setiap orang ade pandangan masing 2..aku da wat reseach pasal black metal da lame da …hampir satu tahun aku wat thesis..dan baru aku taw betapa naif nye ahli black metal…dok jadi pak turut…diorang ingat kitorang akan pandang tinggi pd mreka…kalo nk tau …kitorang dan msyrkt sekeliling pandang hina pd ahli black metal…tkde alternatif nak btolkan care hidup cam manusia laen…maen layan je..ape ingat hebat sangat ke,,,kalo bwt phd ley r bangga kt mak ayah…

 10. amoebacute90.. the language you are using doesn’t inspire confidence in me with regards to the thesis you are doing. You are still speaking of this issue from a purely racial viewpoint. You assume all black metal listeners are Malay Muslims, hence your “rakan sebangsa” comment. I know a few “naif” listeners of black metal who would love to sit down and talk to you about music appreciation without the need to follow the lifestyle.

  • amoebacute90
  • January 24th, 2007

  saya tidak bermaksud untuk dahulukan rakan sebangsa saya..tetapi secara tuntasnya black metal bukanlah budaya bangsa melayu dan agama islam…thesis yang telah dibuat membuatkan saya dapat mengenali black metal secara lebih dekat…sedarlah …apa yang pasti black metal hanyalah satu cara hidup yang tidak matang yang diambil oleh satu golongan masyarakat yang susah untuk mengenal pasti identiti diri sendiri terutamanya remaja dan saya tiada masa untuk berdebat dengan orang yang nak pertahankan black metal…dan awk tiada hak nk halang saya terus mengkritik black metal

 11. I am not denying that “Black Metal” (I assume that your using “Black Metal” to refer to the lifestyle/culture and not the music) is non Islamic, but I must disagree with you on the aspect of it running contrary to Malay-ness.

  Malays culturally have a lot of practises that run contrary to Islam. “Bersanding”, “tepung tawar” and other such practises descended from our Malay/Hindu ancestors. Also cock fighting (“sabung ayam”) and other forms of gambling are part of Malay Culture. Before you point a finger at other “immature segments of a community”, take a look at yourself first.

  I am not defending “Black Metal”, I am saying there are other more insidious and less conspicuous forces at work that contribute to moral decay. For what it’s worth, I would be very interested to take a look at your thesis, even if it’s an excerpt or two.

  Also please remember, if I wanted to stop your from criticising, don’t you think I would’ve edit or erased your comments? You stand by your right to criticize “Black Metal” but you won’t allow anyone to defend themselves from your criticism? Don’t you think that’s a bit unfair, as well as narrow minded?

  I want you to think, not blindly regurgitate from your sources. Please try to get out of that xenophobic box you’ve been put into.

 12. I would really love to see your thesis amoebacute90.

  Boleh tak list down semua resources awak kat sini? Bole jugak kitorang tgk awak akan bias kat siapa.

  Aku piki Black Metal sbg muzik tak salah,tp membuat perkara syirik dan khurafat tu yg salah. Seperti memuja semangat semasa mengandam, memuja kubur, memuja semangat sblm membuat persembahan…oh ya aku cakap dalam konteks Islam la ni. Dah beratus tahun dah benda ni berlaku…

  Nak kutuk Black Metal? Takpe,silakan. Tapi jangan lupa utk mengeji dan menghina pakcik2 bomoh,dukun dan pawang santau serta yang memuja jin semasa berubat. Tambah lagi yang mencampur-adukkan nama Nabi dan nama jin.

  Kalau cik amoebacute90 tak buat gitu, maka anda telah berlaku kejam dan tidak adil.

  • amobacute90
  • February 4th, 2007

  saya tidak berniat untuk menghalang mereka yang ingin pertahan diri mereka (penyokong black metal)…geekrawk…awak ungkit mengenai budaya2 melayu…seperti majlis tepung tawar kepada pengantin baru…cuba pk baek2 adakah majlis tersebut boleh diklasifikasikan sebagai amalan yang bolek memudaratkan segala aspek,ia hanya satu aktiviti yang akan memeriahkan majlis sahaja..tapi aktiviti black metal tidak relevan langsung dan tidak dapat di pk oleh akal logik manusia laen akan sejauh manakah kebaikan black metal…bukannya semata mata dari maklumat yang saya dapat,terus maen tuduh tuduh je kat korang..perkara ini telah kami kaji rumah pemulihan akhlak bagi remaja dan bekas ahli black metal dan dapat maklumat dari mereka…cuba pk kenapa ramai dari ahli black metal telah keluar dari cara hidup mereka yang tidak ubah seperti haiwan itu?!!!hal ini kerana mereka sudah sedar dan dapat pk sejauh manakah mereka dapat menjalani hidup yang penuh kesesatan dan kegelapan…bukankah tema utama bagi kumpulan black metal adalah hitam yang dikatakan mereka hidup dalam kegelapan dan kelesuan..lama lama mereka akan boring hidup seperti itu…cubalah pk wahai kawan kawan ku..warna warni dalm kehidupan kita amat penting…kepada adzakael lak..saya membuat thesis bukan mahu kutuk mengutuk mana mana pihak tapi saya ingin membukukan secara lebih spesifik mengenai cara hidup black metal dan selama manakah ajaran black metal akan berkekalan…sebenarnya ajaran ini adalah berasal dari negara barat…buat pe nak ikut ajaran camtu…saya tak akan bias sesiapa dalam thesis saya kerana aim utama saya adalah untuk menyedarkan masyarakat sekeliling akan ketidak logikan ajaran black metal…sampai bilak kah kamu akan terus tunduk dengan ajaran yang bersifat kebudak budakan seperti ini …takkan la sampai kamu beranak cucu pun kamu mahu mendegar muzik keras seperti yang kau asyik puja puja skunk…pk baek2…hahaha lucu gler ar… bayangkan kamu yang berusiA lewat 70 an mahu terkinja kinja di kelab dan sebagainya..memuja semangat ape mende ntah memang berlaku tapi perkara tersebut tidak lah tersebar cam black metal ni …diorang suke mencapab lah kat media massa…kalo lah orang yang memuja kubur itu dan semangat popular…da lame aku ambik pasal mende ni sebagai tajuk thesis aku…tapi aku lebih tertarik akan black metal…kerana mereka terlalu naif…korang maen nyanyi je lagu berunsur keras tu tapi cuba kamu hayati baek baek makna lagu tu …ade ke jadikan syaitan pujaan …budak kecik pun tau syaitan tu jahat…kite ni da besar memanjang pun tak reti nak pk…terserahlah pada korang semua…aku tak paksa semua ahli black metal keluar terus dari ajaran tu tapi pk sejenak…setiap kali korang nak tdo…letak tangan atas dahi dan cuba la muhasabah diri dan tanya pada diri sendiri”betulkah ape yang aku dok amal ni?”pk kejap pun jadi lah…lame2 akan timbul gak rasa kesal…ingatlah sesungguhhnya tuhan akan tolong orang yang sesat…tapi tak tau la kalo kalo orang yang amal ajaran black metal ni nak tdo pun tak lena coz dok taksub gle kan kat muzik …hahahah…bodoh 2!aku bukan ktawa saja 2 tapi nak suruh korang pk nape aku boleh katawa…kerana aku rase korang ni lak manusia yang tak matang..dan senang terpengaruh..cam budak2..watpe nak pertahan ape yang korang pegang tapi hampir semua masyarakat memandang enteng akan korang semua…kenape jadi camtu?hanya satu je jawapan yang bto dan tepat…KORANG TENGAH SESAT DAN KORANG SALAH DAN TENGAH MENYIMPANG DARI LANDASAN HIDUP MANUSIA SEBENAR..!!!!!

  • amobacute90
  • February 4th, 2007

  satu lagi korang rse lah sape la nk kawin ngan korang …hahaha…eh,aku ade idea korang cari lak pasangan korang yang taksub ngan black metal gak yerk…hahaha yang naif cam ko gak…pastu ble koreang dapat anak ,tanpa berkira…aku akan berdoa supaya anak korang lah yang akan menyedarkan korang…padan muka!!!!tapi kalo korang adalah orang yang mementingkan kualiti dalam masyarakat …tak yah r kawin…nanti tak pasal pasal melahirkan masyarakat yang naif cam korang…pk baek2 yerk…pastu sebar pendapat aku kat kawan2 korang sekali ek…

 13. Inilah reply yang paling lawak dan kebudak-budakan pernah aku terima setakat ni.

  1.Ko memang bias,amoeba.
  2.You hv to understand,yg dtg dr Barat tak semestinya jahat dan yg datang dr Timur tak semestinya baik.

  Aktiviti seperti menepung tawar mempunyai niat utk menolak bala,which is considered khurafat.Cuba pergi ke Terengganu dan tgk serta pikir kenapa org sana tak amalkan adat tepung tawar.

  Aktiviti pemujaan dlm kuda kepang,wayang kulit,main wau,Makyung,Barongan etc adelah jauh lebih khurafat dan syirik plus merbahaya.Ia melibatkan pemujaan nama2 jin,tok guru dan paling hardcore akan melibatkan nama2 nabi juga.Ini juga berlaku dlm aktiviti pemujaan ketika berubat (bomoh,pawang,dukun).My personal experience,aku pernah kena kejar dgn org yg kena rasuk masa main Barongan (yang takde kena mengena dgn Black Metal).

  As far as I’m concern,kes Mona Fandey adelah the only human sacrifice case kat mesia.Mona Fandey bukannya pengikut Black Metal,walopun pernah buat album sblm ni.

  Black Metal is just another genre of music.Satanism is an atheis cult.Both might hv been together but not related to each other.Both can be independent from one another. You don’t need to become an atheis (or Satanist) to like Black Metal.

  Music like Black Metal are subjected to evolution.Twenty years ago satanism might have close link to Black Metal but as time goes by,these link has been broken once the musician has understand the core of the music in order for it to stand independent from other influence.

  (Elvis Presley once thought to be linked with Satan,as well as Charles Ray and James Brown.Tell me,were they playing Black Metal?)

  Even Satanism tak sembah syaitan (surprise,surprise!) Satanism adelah kultus atheis (tak percayakan tuhan) yg menggunakan syaitan sbg simbol pemberontakan melawan tuhan.Diorang tak sembah syaitan tetapi memuja diri sendiri dgn menggunakan syaitan sbg simbol.
  Tapi diorang pun diajar utk respek org lain,utk menyayangi kanak-kanak dll.

  Dlm konteks negara,kes ni naik sbb org ‘prihatin’ dgn bilangan anak-anak Melayu yg ‘terjebak’ dlm Black Metal ni.Read again,concern psl anak-anak Melayu.Which make the whole case is somewhat ade unsur racism.Same mcm kes murtad,naik sbb bilangan anak-anak Melayu yg murtad naik.Kalo anak-anak Melayu tak terlibat,aku tak rasa ade org peduli pun.So,jgn jd racist sbb nanti perjuangan anda tak berkat.

  Kenapa perlu kitorang ikut pandangan umum?Nak suruh jd mcm korang?Walau masyarakat pandang serong,tp ramai jugak yg menerima,tua dan muda.So,berjalan la lagi banyak,jumpa lagi ramai orang.Jangan duduk lama sangat kat meja study tu.There’s more to life than just flipping through books.

  Ko rujuk buku ape utk tesis ni? Buku “Rahsia Black Metal”?Heheheh.Setahun je nak kaji?Even aku amik bnyk tahun utk buat kajian pasal Chernobyl.Tu pon aku belum start tesisnya,baru pra tesis.

  Nak lagi best,ko dtg jumpa kitorang.Bawak segala tesis ko serta buku-buku ko.Nak bawak kawan pun boleh.So Hasbee my bro,kalo die nak jumpa kita semua takde masalah kan?

  Actually bnyk lagi yg aku bole tulis,tp takpelah lain kali la.

  p/s:Jodoh maut ditangan Tuhan.So jgn pertikaikan samada ade org nak kawin dgn kitorang atau tak.Ade jodoh ade la,takde jodoh takde la.Dah tgk Rob Zombie kawin dgn siape?

  • epul
  • February 5th, 2007

  amocute….
  hahha..
  satu lagi belia yg konon-konon ada rasa tangungjawab kat masyarakat….mungkin?

  oklah..
  saya seperti cik adzakael…
  jika betul anda buat thesis b.metal ni,apa kata jika kita bertemu muka…saya mahu lihat thesis kamu..bagaimana?

  dan saya mahu tahu dari mana sumber rujukan kamu..boleh?

  berikut adalah ayat2 dan yg diguna oleh anda dalam komen mengenai artikel saya

  “aku da wat reseach pasal ”
  “ko tk yah r nk comdemn ”
  “memuja semangat ape mende ntah memang berlaku ”
  “diorang suke mencapab lah kat ”
  “cam budak2..watpe nak pertahan ape yang ”
  “taksub ngan black metal gak yerk”
  “tak yah r kawin”

  ADAKAH INI AYAT DAN EJAAN SESEORANG YANG SUDAH MEMBUAT “THESIS”?

  saya rasa,saya tidaklah mempunyai apa-apa lagi sijil ataupun “THESIS” untuk dibanggakan atau dicanang kepada satu dunia internet,
  tetapi saya rasa artikel saya menggunakan bahasa yang baik.

  ayat-ayat yang anda tulis dalam komen , sama seperti ayat-ayat yang biasa dilihat dalam myspace yang ditulis oleh budak-budak perempuan yang tipikal yang gilakan dunia kelab malam ataupun yang menghambakan MTV..

  ataupun anda…

  seseorang yang mengagungkan budaya pop ataupun seseorang yang sedia menyedut apa sahaja yang dimuntahkan oleh media bulat-bulat, tanpa memikirkan kebenarannya..

  saya ingin bertanya kepada anda..
  Mona Fendy adakah seorang “pengikut B.Metal?
  Ted Bundy adakah seorang “pengikut B.Metal?
  Ayah Pin adakah seorang “pengikut B.Metal?

  tetapi kenapa mereka dikatakan sesat ataupun seseorang yang kejam? ataupun seseorang yang tidak normal?

  sila baca kembali artikel saya dan fahami betul-betul apakah maksud saya dan Point yang saya cuba sampaikan.

  BUKA FIKIRAN ANDA LUAS-LUAS!

  • eat_the_arm
  • February 7th, 2007

  amobaute90…………… saya tujukan ni kpd org yg bernama di sebelah ok………….. klau ko nak cite pasal black metal ni maentaliti barat………ok aku nak tanya ko…..ko pakai seluar jeans tak…..ko tgk tv tak……….ko dengar lagu mariah carey tak……….. klau setakat ko pakai seluar jeans kan lpas 2 ko nak cite pasal budaya/….. baik tak payah le………cuba ko baca blog ni btul2 ………..fahamkan apa motif blog ni di tulis…………..fikir le luas2 ………..satu lagi yg aku tak puas hati ………tiba2 ko tukar point pegi ke kahwin plak………….nampak sangat otak ko ni mcm budak2 point nak cari gaduh mcm budak2…………tiba2 tukar topik lain…………… habis 2 ko ingat ada orang nak kahwin gan ko…………..ko pun salah jugak ko ckp sapa nak kahwin gan kitaorg………. ko tak percaya ke dgn jodoh sampai ko cakap kitaorg ni tak ada org nak kahwin le………sedangkan allah cakap setiap manusia ada jodohnya………ko situ ko dah kantoi konon2 alim tapi cakap main lpas tak fikir yg ko tlah memperduakan kuasa tuhan…………..so skarang ni siapa yg SESATTTTT………….mcm ni le senang……….aku dengar black tapi aku tak kacau org ………….jadi faham2 le………..jgn jaga tepi kain org………. tulah benda yg aku benci pasal rakyat malaysia…….. dorang semua worse kat part cam 2……………so fikir le sendiri ye……….. bye bye

  • mamat
  • February 26th, 2007

  herm….apa yang nak di tulis ar?? black metal?? herm satu aliran music yang pelbagai bagai aku rasa.. aku bukan pandai sgt bab nih tapi kalau nak salahkan pendengar music ni tak bleh jgak herm…minat masing-2 ada sebagai pengemar music bagi aku tak salah nak dengar music… kita org timur ada adat resam kita sendiri tapi tak bleh jugak ikut sgt kita perlukan perubahan ‘BUDAYA’ bukan ‘AGAMA’ bagi aku black metal just sekadar music tak lebih dari tu…. yang duk puja-2 tu tak semestinya pengikut black metal… kalau mcm tu tok bomoh yang duk puja tu kira pengikut black metal la ek?? herm… pelik tapi inilah kebenarannya…. music tetap music tak dapat dinafikan… selagi ia tak melalaikan tak salahkan?? kalau nak kira salah dengar music!! semua jenis music tak leh dengar sebab ‘melalaikan’ kita terlalu asyik dan taksub sampai lupakan amalan yang wajib kita tunaikan… aku bukan nak cakap kat sapa-2 tapi aku sendiri pengemar music semua jenis music aku dengar… aku juga tak sempurna…

  • tim0
  • February 27th, 2007

  …masalah yang wujud perlu ditimbal pada akalnya.maksud,mengapa terjadi mslh ..

  • amoebacute90
  • February 28th, 2007

  saya tak kisah kalau saya dipanggil budak budak tapi walau saya bdk2 pun,saya budak yang peka ngan ape masalah yang dihadapi masyarakat sekarang…janganlah emosional sangat…sempoi je lar..aim aku nak sedarkan korang pasal black metal bukan nak paksa korang kawin …kalo aku lah dak pompuan yg dok kat kelab2 mlam 2 …sori laaa…aku ni wat abis masa je kalo dok layan korang…keras cam batu

 14. why are you avoiding the issues? this article was never about defending black metal but showing that there are OTHER ways that lead to moral decay. it was you with your holier-than-thou ways that brought this upon yourself. and yes you are a child, going on about your thesis, which i have not seen even an excerpt of here. if you want to come off as the intellect, conduct yourself as one. not with this “i have a thesis, you don’t have one!”approach. if you want to go down that road, i have friends who have presented papers and been keynote speakers at conferences who i would love to introduce you to.

  • humaira
  • March 24th, 2007

  asssalamualaikum

  saya dah baca,betul cakap sedara tapi ada sesetengah tu saya tak setuju sangat………….

  berkaitan dgn black metal..saya yakin saudara adalah seorang muslim dan pasti tahu apakah sebenarnya islam…muzik bergenre metal tak kisahlah heavy ke death ke hakikatnya bukanlah satu bentuk hiburan yang dianjurkan dalam islam…mendengar pada rentaknya yang ganas sudah cukup untuk mengkhayalkan ….khayal dulu lepastu mabuk dengan muzik..lepastu tak ingat dah masuk waktu solat ke belum lepas tu tinggal….hakikatnya muzik sebegini memang dah lama bertapak kat minda oarang melayu…kadang-kadang nampak macam orang melayu ni pulak yang taksub dengan benda-benada macam ni mengalahkan orang kafir..macam orang islam ni tak de pegangan…mendekatkan diri pada muzik macam ni boleh menyelewengkan aqidah..apa yang mastika siarkan ada yang salah ada yang betul tapi niat diorang ni nak amar maaruf nahi munkar…mengajak kebaikan mencegah kemungkaran…itu yang paling penting ana tak cakap maklumat benar tu penting tapi jangan salahkan majalah yang berniat baik tu…mereka ni bukan hanya mendedahkan perkara berkaitan black metal tapi banyak masalah sosial lain..cth punk,murtad,dan isu gay dan mak nyah tu dah lama didedahkan malah sebelum hal black metal dibangkitkan lagi….sebetulnya kita kembali kepada agama kita…agama yang syumul lengkap sempurna..jauhi sekularisme-pengasingan agama dari kehidupan…tapi kerajaan kita yang mengaku malaysia sebagai negara islam ni tak pernah nak jalankan peranan pemimpin yang betul di sisi islam…ciri nak islam yang pertama adalah menjalankan hukum hudud!tengoklah masalah zina hari ini yang terlalu banyak…kalau setiap pasangan yang berzina tu dijatuhkan hukum hudud ke ats mereka rasanya ada tak orang berani nak buat zina?penyelesaian kepada masalah sosial hai ini adalah kembali kepada agama islam…pemerintahan dan undang-undag balik pada islam …orang asyik salahkan ibu bapa tak pandai didik anak….tapi kerajaan sendiri tak mampu nak jalnkan perundangan islam …memang panjang nak crita pasal undang-undang ni….tapi sedara epul selebihnya saya bersetuju dengan sedara…terutama perkara berkaitan lemah peranan media hari ni…teruk budaya barat tu dah melampau sangat…masuk dengan senang melalui madia.baiklah wassalam.

  • Adzakael
  • March 25th, 2007

  Hiburan dianjurkan Islam?Macam nasyid?
  Nasyid pon buleh kasi orang khayal dan lupa buat ibadat.
  Pernah tgk muzik-muzik ‘Islam’ serata dunia?Tahu tak ada diantaranya yg bikin org sampai lupa dunia (in trance)?Camne lak dgn yg camtu?Lagi elok dr metal yg dikatakan gerenti mengkhayalkan?
  Saya dah dengar banyak genre muzik,cukup bnyk utk mengatakan muzik,tak kira apa genre bole jadi either ubat atau racun.
  Saya juga berani cakap tak semua yg datang dr Barat itu buruk dan tak semua yg datang dr Timur itu cantik.
  Agama tak pernah ckp psl budaya Barat atau Timur.Agama ajar buang yg keruh,ambil yg jernih, tak kira dr mana dtg benda tu.
  Metal boleh diberi nafas positif,jadi kenapa mesti dihapuskan? Knp harus bersikap bias dan berlaku hipokrit? Black Metal adelah satu genre muzik yg neutral, mcm genre muzik yg lain. Kalu muzik nasyid diletak lirik kurang ajar,apekah ia masih lagi menjadi muzik yg dikira ‘Islamik’?

  • mamat-ex-rempit
  • March 28th, 2007

  Ada ka music yg tak melalaikan? Lagu dodoi anakpun melalaikan…mula-2 nyanyi nak anak tido pastu mak pak dia plak ar….tak yah nak tunjuk sapa salah, masalah datang dari pembuat masalah… tak bleh salahkan music… kalau benda yg kita dapat baik trima ngan baik kalau tak abaikan… tak payah nak tunjuk kita nih terer terjun bangunan x mati, fikir dulu sebelum buang, jgn kerana tahi cicak abis semua lipas disalahkan…hidup ibarat layang2 guna benang yg kuat,kalau benang x kuat putus slamat tinggal tuan….

  • aku manusia
  • April 11th, 2007

  Assalamualaikum sahabat semua..minta maaf jika kehadiran saya tak diundang. Saya cuma ingin menyuarakan pendapat tentang objektif utama topik perbincangan iaitu “Black Metal”. Apa yang dikatakan oleh saudara Epul adalah mengenai ketidakpuashatian berita2 fitnah terhadap remaja2 pengikut Black Metal..sebenarnya saya tak tahu keadaan sebenar samada berita2 itu sememangnya fitnah semata2 utk mengaut keuntungan oleh pihak media ataupun sebaliknya..Tetapi disini saya cuma nak berkongsi pendapat dan pengetahuan mengenai perihal muzik itu sendiri tanpa memihak pada sesiapa. Muzik itu adalah sesuatu yang universal dan cukup halus yang lahir dari pembentukan pelbagai elemen. Setiap elemen ini adalah datangnya dari kurniaan Allah s.w.t. Jadi kita sebagai manusia yg diamanahkan sebagai khalifah Allah amat bertanggungjawab untuk menjaga amanah ini supaya tidak tercemar dan rosak. Muzik Black Metal itu tidak salah jika ingin kita nikmati, akan tetapi pergunakanlah setiap elemen yg ada didalam muzik itu dgn bijaksana..cuma yang menjadi masalahnya disini adalah kesilapan manusia sendiri yang sering leka dan terpengaruh dgn tuntutan hawa nafsu sehingga mengakibatkan muzik itu sendiri yang kelihatan tidak sihat. Allah tidak mengatakan muzik metal itu haram tetapi perkara/benda yang memabukkan/mengkhayalkan itu adalah haram. Jika kita meminati muzik black metal, tak salah tetapi jangan kita menikmatinya mengikut perasaan nafsu tetapi nikmatilah dgn perasaan akal secara bijaksana selagi tidak melanggar akidah dan tatasusila sbg umat Islam. Kalau lyn lagu nasyid tiap2 hari tapi sembahyang tinggal xguna jugak kan..! Saya teringatkan seorang sahabat saya dari Kelantan yang memg meminati muzik Black Metal berbanding saya yang boleh lyn setakat Rock je, tetapi bila tiba waktu sembahyang, tanpa berlengah terus pergi wuduk dan sembahyang. Memang saya respek sahabat saya ni. Dia membuktikan pada saya bahawa xsalah kita meminati apa saja jenis muzik tetapi budaya2 yang tidak sihat itulah yang harus dijauhkan. Sebenarnya pada asalnya muzik ini adalah sesuatu yang amat istimewa dan indah kerana ia merupakan salah satu bentuk komunikasi mewakili luahan perasaan seseorang terhadap seseorang@sesuatu perkara. Allah telah mengurniakan pada kita perasaan dan Allah juga yang menciptakan bunyi-bunyian, maka kita diamanahkan supaya bertanggungjawab utk menyusun, mengolah dan mengaplikasikan bunyi-bunyian ini kepada sesuatu bentuk yg terdiri drpd beberapa elemen spt melodi, harmony, texture, form, rhythm, tempo, dynamic, dan tone colour yang dinamakan ‘MUZIK’. Setiap jenis muzik ada elemen yg tersendiri dan ini menjadi tanggungjawab kita untuk mengkaji dan mendalami apakah elemen2 yg membezakan setiap genre muzik itu. Bukan hanya mendengar kosong sehingga lalai dan leka dgn tanggungjawab masing2, tak kira apa saja jenis muzik pun. Marilah kita mendengar muzik itu sebagai “ilmu yang menghiburkan” dan janganlah sampai terikut2 dgn pengaruh negatif disampingnya spt budaya dan cara hidup. Dari segi sejarah pun muzik ini memg datang seiring dgn budaya dan cara hidup sesebuah masyarakat. Kaum kulit hitam dulu berjuang dgn muzik jazz n blues mereka (dahulunya underground scene) dan mereka menyampaikan muzik mereka seiring dgn cara hidup kotor mereka (bad attitude, dadah & seks). Akan tetapi masalah dadah mahupun seks haram ini timbul bkn kerana muzik tersebut tetapi dtg dari hawa nafsu mereka yg tidak terkawal. Sekarang muzik jenis ini dimainkan pula di lounge2 hotel 5 bintang yg semestinya para pendengarnya bkn kelompok underground. Adakah golongan2 ini terlibat dgn dadah n seks juga..? masalah dadah, seks dan another bad thing wujud dimana2 tak kira apa genre muzik;(metal@unmetal), kaya@miskin, pandai@jahil, tua@muda..Soalnya sekarang, kita semua pihak harus tahu tanggungjawab kita sbg Khalifah, buatlah sesuatu itu kerana ilmu Allah dan nikmatilah muzik itu sbg tanda mensyukuri dan mengkagumi kebesaran Allah yang Maha Pencipta..Sekian, Assalamualaikum.

  • Joey
  • April 19th, 2007

  TQ coz membela nasib org2 yg tertindas (pendgr lg Black) oleh masyarakat yg konon nyer ingin membantu..

  sy sorg plajar alirn sains, pengawas, debator, n byk lg jawatan n tgggjwb from teachers yg sy pegang but im 1 of Black Metal fans n i dun c anythin’ wrong with Black Metal music s long s u know how 2 carry urself.

  4 public out der, stop judging without understanding..

  TQ again.

  • newslead
  • May 19th, 2007

  Salam wbt..

  Bukan tak setuju ngan pendapat masing-masing..but semua ada minat sendiri kan..kalaupun rasa benda tu melalaikan tinggalkan…cuma apa yang cuba disampaikan jgn sampai merendahkan orang lain..
  ok..bila wartawan kata black metal menyesatkan anak bangsa..korang kata wartawan bodoh…bila wartawan kata pengikut black metal ni sesat korang compare ngan bomoh..n korang kutuk wartawan tu balik…
  sekarang ni saya just nak tau apa bezanya korang ngan wartawan tu…sorang mengata sorang.. bagi aku..kita just relax..tak yah nak salahkan antara satu sama lain..diam bukan bermakna kita setuju ngan mereka…kadang-kadang aku rasa wartawan terpaksa buat kerja dia meskipun dia tak suka…periuk nasik dia..takkan la dia nak tutup periuk nasik dia… nak tak nak terpaksa gak dia buat apa yang di suruh…lagipun kerajaan yang kawal diaorg..mana boleh tulis sebarang kalau nak periuk nasik selamat…ni just pandangan saya la…

 15. newslead
  beza kitorang dgn wartawan tu adelah:

  -kitorang ade fakta sahih,diorang bnyk manufacture fakta
  -kitorang tau nak evaluate fakta,diorang telan bulat-bulat info yg datang
  -kitorang defend sbb kitorang tau mana betul mana salah,diorang attack samada atas arahan editor (rasanya la) atau mmg sengaja nak attack sbb tak suka lagu metal.
  -most of us adalah dikira ahli dlm bidang kitorang (budaya pop terutamanya non-mainstream),diorang bukan ahli dlm bidang tersebut.

  Selalunya bila doktor haiwan bg nasihat pasal senibina,memang susah nak valid kata2 dia (unless kalo dia ade pengalaman professional dlm senibina). My point is,hanya jauhari yg mengenal manikam.

  Aku tau ada kes wartawan putar belit interview dlm kes ni.Aku bole cerita apa method diorg pakai nak gain suppoters dlm kes ni.Method yg sama dr zaman Elvis Presley lah.Diorng tau beberapa fakta-org Melayu ramai cepat melatah (terutamanya kes moral),org Melayu ramai tak suka buat research dan org Melayu ade lebih 50% dlm komposisi rakyat Malaysia.Maka diorng manipulate keadaan sosial tu to their advantage.

  Kenapa kita tak boleh amik rileks dlm kes ni?
  Boleh tak kita duduk selamba sambil mengatakan “Relaks la,biarkan je” ketika sekumpulan manusia dtg dan memasung kita dan menghumbankan kita dlm penjara?

  Sudah tentu kita kena bertindak balas utk mempertahankan diri.Tambah lagi kalo ade kawan kena masuk lokap sbb lagu Metal shj.

 16. ooo mat ganja

 17. rileks je bah……………..

  • tss
  • June 13th, 2007

  dis is a great thing everyone shld read

  • ANAMUSLIM
  • February 14th, 2008

  bersyukur lah dengan keimanan dan keislaman yang telah di berikan oleh Allah kpd kita.hidup kat dunia sementara,kat akhirat adalah selama-lamanya.ingat tu saudara2ku.

  • syafika hanim
  • February 28th, 2008

  askum,,,
  camni jele. apa kata ko pegi masjid. lantak la orang yang masuk logam hitam tu. ko pun buat buat bertaubat la. akupun dlm proses nak taubat. aku cau dulu yer…… semekom!!!!!!!!!!!!!

  • weru
  • April 27th, 2008

  A”kum,aku cuma nak cakap-muzik black metal memang best,so kepada mana2 melayu yahudi yang kurang ajar,pandai2 nak komplen pasal muzik yang best sgt2 kat dunia ni, harap hentikan bagi komen yang stupid,bangang,or what ever lah….kami black metal2 pun tak kacau orang,kami rambut panjang ker,apa2 ker,sukati kami lah,dan lagi satu aku cukup x suka pompuan macam mak nani nak bagi pandangan pasal isu ni,takkan nak suruh aku layan lagu jiwang,tangkap leleh,lemah gemalai,bila kena tinggal awek,menangis,shit!!!!dasar pompuan memang minat lagu jiwang,hiii… nak rogol kau pun geli mak nani oi…..aku budak baik la bodoh… bapak kau gay!!!!hidup metal!!!

  • zakwan666
  • April 30th, 2008

  amoebacute90 …kau tau x..
  black metal..ni..ko tak boleh nak hina sesuka hati doh…
  sekarang nih ko dh macam anggap black metal ni satu lifstyle..
  wei..tolong la jangan pikir macam budak tak sekolah..black metal ni genre muzik doh…
  and suma manusia ade citarasa masing-masing..
  and ko tak boleh la nak maki laju-laju orang yang tak sekepala dengan ko..
  kalau camtu la sikap ko….sumpah doh..idop ko takde variasi..statik …
  so stop dari menjadi bangang dan tolong la hormat citarasa orang..

  Macam aku..aku layan sume jenis muzik kat dunia nih..
  mane yang boleh masuk..aku layan..mane yang rase2 xbest..aku tak dengar la..tapi tu x bermakna aku akan fuck tros genre muzik and pendengarnye..
  kite idop kat dunia ni..mcm2 orang ade doh…
  ko x boleh la sntiasa nak idop dlm comfort-zone ko je…
  mane yg ko ase lain dari ko,ko fuck bnd tuh..
  tak boleh la doh…
  ko nih..prangai….

  • zakwan666
  • April 30th, 2008

  dan wahai cik humaira..
  anda rase muzik Hardcore atau Metal ini khayal..?
  anda pasti atau anda ini yang sedang khayal dgn pil khayal…??
  betapa bodohnya anda..
  klau nk diikutkan..
  GIg yang saya selalu pewrgi kat CM,kl..Paul’s place…diorang slalu buat petang je kak…
  tu pun boleh lari2 lagi utk g smayang..
  n kak…
  Amalan2 tu sume..tu hak individu..
  antara seseorang dgn Allah..
  kita manusia biasa..xde hak utk buat judgement…

  Nak khayal lagi..?
  akak tau x Party Recharge..?
  tahun lps…kat Melaka..
  haa…
  tu baru khayal..
  tapi xde muzik Black Metal pun…
  Speedzone aritu…xde pun muzik Thrash…
  Mase Sean Kingston turun aritu….Xde pun Muzik2 Hardcore..
  Tapi yang sume2 tuh..lagi khayal gile2 baby tau x…
  nak lagi best..??
  Masa time Merdeka tahun lepas…Ada Event kat sunway lagoon…My Nation..
  diorang coundown Merdeka…
  tapi kumpul start kul 7..
  akak yang jage kaunter tiket tuh..
  ade 5..
  sume melayu..
  time tuh ade anggota RELA…ada 2 makcik RELA pkai tudung…
  tapi cantek je posing kat pagar tiket tuh time2 maghrib…
  tak taw la diorg dtg bulan la kot…
  tapi..ramai lagi yang muke2 mlayu kat situ..yang lelaki..yg xde dtg bulan..blh lpk2 kat situ..

  Tapi kan kak…kat My Nation aritu..xde pun muzik Black Metal…
  tapi lagi khayal tahap kurang ajar taw kak..
  Mcmana tuh?
  cube la terangkan kat zakwan yang dah bingung nih….

   • remy
   • July 14th, 2010

   1/8/2010 ade gig kat one cafe chowkit..jom trn ramai2..kita tengok,ade tak budak2 bm(black metal) minum darah kambing..

  • weru
  • May 7th, 2008

  harap kaum2 hawa yang konon bijak nak bagi komen pasal black metal kat ruangan ni,hentikan la,korang bukan tahu apa2pun,jahil,stupid,bangang,bahlol,tolol,monyet,cakcibo,mentadak,tapir,jebon,dubuk dsb…..keje korang kawin,ngangkang dan buat baby,tu jer,ok? ingat tu,dahla tak tau apa2,pandai2 jer nak komen,kalau lagu yang deme minat,xper plak….sebelum nak hapus black metal,hapuskan dulu pompuan yang tak tutup aurat,yang lahirkan anak haram,yang masuk AF tu,inul darastita yang sesat lagi menyesatkan,yang jadi bini perdana menteri tapi tak pakai tudung,dan macam2 lagilah,ok?paham tak aku cakap melayu ni,bukan yahudi,xtau la plak kalau kome2 ni hanya paham bahasa yahudi…..babi punya pompuan!pukimak!pantat!!!!!

  • sengal puru
  • June 4th, 2008

  bangang saper2 yg mnyalahkan muzik itu sendiri….bodos..mun sume nie dok tau erti muzik tu sendiri..biarlah ader genre metal,hardcore,pop,hip-hop…it’s such a music…bnyak lagi genre muzik kat lua tu..jangan nak tunjuk hebat..hampir seluruh rakyat malaysia minat muzik tak kire pompuan ke laki..da hak die..mun susoh bakper bodoh!!!!!!patutnyer bangge jadi rakyat malaysia..bukan nok sibuk condemn muzik..yang saloh sebenornyer media sebab tak pernoh nok selami isi hati pemuzik..patutnyer die bagi ruang untuk seme pemuzik2 tunjuk bakat bukan nak salahkan jenis muzik tu..ikutlah muzik aper pun selagi tak menjatuhkan maruah negara,agama,dan bangsa2 di malaysia..yang bagus kite jadikan model untuk pemuzik2 yang baru meningkat naik..satu lagi kebodohan media ni sebab tak sensitif dengan perilaku artis..klu dah artis tu bogel ker,hisap dadah ker gam jer terus dari berlakon..media sepatutnyer memainkan peranan penting dalam menjaga sensitiviti rakyat..jangan tayangkan klip video puan seksi,laki ngan puan bersekedudukan..malu sket..orang lain pn malu..nie mentang2 lagu tu dapat sambutan hangat sibuk duk ulang jer sokmo..sebenornyer orang bukannyer minat lagu tu padahal minat nok tengok burit,pelir,kopek seme tu..pikir2kanlah media ape peranan anda..jangan menjadikan negara kita salah satu negara yang dilaknat ALLAH..media ni berperanan besar dalam negara..TQ

  • Ashie_Tyranny
  • June 8th, 2008

  a’kum..
  aku dah abis teliti baca comment2 dan respon2 yg diberi oleh masing2 dan ape yg aku prasan byk unsur2 merepek yg aku prasan di sini. Racism (obviously),agungkan race mereka iaitu (Melayu) dan yg mmpertikaikan psl kaum hawa yg bg cmmnt. iaitu cmmnt dri saudara Weru yg berbunyi spt berikut : “keje korang kawin,ngangkang dan buat baby,tu jer,ok?” kenape perlu kait kan ayt mcm ni? (aku lelaki dan aku rase kau tak patut involvekan issue/ayat bodoh mcm ni)

  bg aku ramai sgt yg merepek kat sini. they dont get the point actually..
  point blog ini skrg adalah utk “korg” menyatakan apa lagi perkara yg JAHIL lg JAHANAM yg terdapat kat K.L (esp.) yg obvious kita nampak depan mata (yg govt tak ambik tindakan/butakan mata ngan $$) berbanding dgn MUSIC Black Metal yg ramai dok ambik perhatian sgt ni.
  aku agak lame mendgr music Black Metal ini. dan band2 yg aku minat spt Behemoth,Dimmu Borgir,Emperor,Darkthrone,Vital Remains,etc. dan tidak pernah sesekali terlintas di fikiran aku utk buat benda2 bodoh spt yg dikemukakan oleh wartawan Mastika/metro eg: pijak Al – Quran,minum darah kambing (tp fav aku ialah mutton curry),dan segala fitnah2 itu.
  hanya utk mencelah dan nak bagi clear kat org2 yg view blog ni what is the main point about this blog. Religion,keep it faith. Music is just a FUCKING music!! get it!??

  sekian,
  As’kum.

  -Ashie-

  • RICKY
  • July 26th, 2008

  Woi Dahlah… balik kembali kpd sunahtullah…ingat allah tlah jadikan setiap sesuatu ada pasangan atau lawannya…baik lwn jahat,lelaki lwn perempuan…hitam lwn putih….gelap lwn terang…dan muzik ganas lwn muzik slow…. kalau kat dunia ni hanya ada muzik slow maka tak seimbanglah sunahtullah tersebut….percayalah kat malaysia ni…pemuzik metal hanya ganas n extreme dari sudut muzikal sahaja….kalau korang tengok manusia keparat lagi bajingan seperti George W Bush..Adolf Hitler…Radovan Karadzic…tak de pon layan Black Metal…tapi perangai kalahkan bapak setan,bunuh beratus juta orang.Ingatlah..seganas-ganas muzik METAL ianya tetap muzik dan tak lebih dari tu tambahan pula pemuzik dan peminat muzik Metal tu orang ISLAM…jadi mereka tau elemen apa harus ada dlm muzik Metal yg mereka bawa dan minati…Tapi lain ceritalah ngan Burzum,Mayhem,Darkthrone,Gorgoroth,Nargaroth,Celtic Frost,Venom,Bathory,Immortal,Marduk,Mercyful Fate,King Diamond,Ragnarok,Tsjuder,Satyricon……or Raja Death Metal such as Deicide,Cannibal Corpse,Vital Remains,Morbid Angel,Death,Obituary….Or Raja Thrash Metal such as Slayer,Megadeth,Metallica,Anthrax,Sodom,Kreator,Destruction or even otai Heavy Metal dunia such as Black Sabbath,Iron Meiden,Manowar,AC DC,Scorpions,Rolling Stone,Deep Purple,KISS,Led Zeppelin,Def Leppard,Van Halen…..mereka semua tu orang Barat n non-muslim….but layan muzik mereka takde masalah…Dan ingat jugalah…Pengaruh muzik Rock n Metal bukan hanya melanda Malaysia je..tapi hampir seluruh pelusuk negara di Asia( indon,thailand,singapura,china,Jepun) menerima pengaruh ni seawal tahun 80-an lagi….so akar Rock n Metal sudah kukuh dan sukar ntuk dmusnahkan…..Konklusinya….muzik metal baik Black Metal,Death metal,Thrash Metal,Heavy metal,Doom metal,Glam Metal,Speed Metal…atau apa jenis Metal yg ada ni ialah HANYA sekadar MUZIK yg menghidupkan sanubari manusia daripada kesunyian….HAIL…HAIL…HAIL…KILL…KILL…KILL………ROCK N METAL NEVER DIE…….WARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH….

  • secret
  • July 31st, 2008

  kata caklempong!!!!!!penat org crik tau….org tgh nk wat folio,crik bhn..igtkn ni die rpany bkan…wat pnat jerk..

  • IBLISLAKNATULLAH
  • August 23rd, 2008

  Black metal is THE GREAT MUSIC EVER……FUCK YOU….SON Of A BITCH…DAMN YOU SATAN……….

  • weru
  • October 16th, 2008

  hmmmm…aku baru ckp skit,byk plak najis2 yang melenting….hehehe,whatever lah….but for me…..BLACK METAL IS THE GREATERS MUSIC IN THIS WORLD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!kepada najis2,layan ler lagu yang korang suker….aku peduli aper..

  • NAZAK
  • October 19th, 2008

  BAJINGAN KEPARAT KEPADA SIALAN YANG SUKA MEMAKI HAMUN MUZIK-MUZIK METAL….Bodoh..babi…pukimak..sialan…bedebah…si laknat terkutuk…….woiiiiiiii BLACK METAL takkan MAMPOS sampai HARI KIAMAT…….PAHAMMMM…aku selaku warga METAL akan sentiasa Headbanging sampai kepala tercabot demi…….METALS…..WARKHHHHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA………….Hidop MARDUK..DEICIDE…GORGOROTH…SATANIC WARMASTER…MANTAK…IMMORTAL…TSJUDER…n…LIVE TO METAL…METAL TO LIVE…………………….FUCK YOU ASSHOLE..

  • asylum
  • October 27th, 2008

  Tepuk dada tanya selera..masing-masing ada pendapat,citarasa,ikhlas dan nawaitu dlm mengerjakan/perlakuan sesuatu dari segi zahir dan batinnya.Terpulang kepada individual yang nyata anggap saja bm sebagai hiburan kepada individual yg meminati muzik sebegini.Freedom of art!!susah untuk menyankal kepuasan individual.

  Bagaimana rasanya mengubah citarasa kawan2 yg mendengar hip hop supaya mendengat muzik ekstrim ini dan juga sebaliknya..susah bukan??..nawaitu yg penting..jika nak di buat kesimpulan yang nyatanya “Hiburan akan menjadi satu penghalang kepada kebebasan individual..”..Jadi tepuk dada tanya selera masing-masing.

  “extreme muzik for extreme people” untuk mengiakan ayat ini lebih sesuai”hip hop for hip hop people” atau “pop for pop people”.Setuju?

  • zizou
  • November 25th, 2008

  bila aku tgk posting2 korang ni aku tertanya2 kenapa samapi kita nak berbalah antara mana yg betul atau x ttg muzik barat yg terang2 leh memesongkan akidah kita ni…

  kita amik contoh camni,majlis fatwa baru saja mengharamkan yoga kerana ada unsur2 yg buleh menyesatkan akidah umat islam…korang rasa la kan,ada x org yg bersenam ni baca mentera dan merasakan duru mereka bersatu dgn tuhan???xde kan???tapi kenapa majlis fatwa mengharamkannya???sebab benda tu kalo xdicegah dari awal akan melarat dan boleh memesongkan akidah kita tanpa kita sedari…lebih baik cegah dari mengubati betul x???

  camni gak black metal,ok la korang kata muzik ni xde pun buat benda yg leh memesongkan akidah,korang ada bukti???korang leh berjanji yg generasi masa depan xkan terpesong akidahnya dgn zaman yg semakin berkembang dan manusia yg suke mencuba benda baru serta mudah terpengaruh dgn barat???korang leh beri jaminan tentang tu???

  cegahlah benda ni,xde pahala pun kita dapat kalo kita dok minat benda2 camni…kiamat makin hampir,dunia hampir sampai penghujungnya,sedarlah semua…kumpul la pahala utk persiapan kita di sana nnt…kita x dinilai atas apa jenis muzik yg kita minati….semoga Allah SWT mengampuni kita semua….Amin….

  • ashie_tyranny
  • December 2nd, 2008

  to saudara Weru,

  black metal and type of metal yg lain mmg best. the point is, KITA KENA PERTIKAIKAN DAN BGTAU APA BENDA LAIN YG BURUK YG ADA DLM NEGARA KITA SELAIN BLACK METAL YG KNONNYA SESAT NI????
  tlg pertikaikan itu. bukan maki hamun orang. share opinion to others. bkn bangkang. kau tau Black Metal is just a music, terangkan kat “mereka2” yg tak paham ni TENTANG APA BENDA LAIN YANG LAGI BURUK BESIDE BLACK METAL itself dgn secara INTELEKTUAL for example mcm bro Adzakael tu. kau maki2 org, terserlah yg kau ni immature.

  haih. fed up plak nak terangkan point sbnr blog ni kat org2 yg tak paham ni.

  • khamis
  • September 17th, 2009

  Suka sangat benda2 black metal dan mental nih.. sok dah ada baby, cuba ko tidurkan dia org dengan lagu black metal.. kaji camne reaksi dia org..

  • samdol
  • September 17th, 2009

  masa ko muda leh la ko dengar lagu2 mcm tu.. tunggu le time ko tue kerepot.. lagu apa lak ko layan.. Tak taulah kalau dah senja pun sok nak layan black metal.. mesti selera ko akan berubahnye.. Tak de yg kekal abadi.. jadik x yah la nak perjuangkan sgt pasal black metal.. takde pekdahnya.. setakat nak bunyik bising ketuk jela tong kosong kuat2 pastu korang dengarjelah.. bunyik black metal tin kosong.. heh

  • azie
  • March 30th, 2010

  Kepada anak2 muda di atas sana, kenapa bersungguh-sungguh hendak memperjuangkan muzik dari barat tu. Biasalah.. dah jadi minat kita walaupun kita tahu benda tu x betul ke, x cantik ke, x elok ke, tetap kita pertahankan dek kerana minat. Tetapi, adakah diaorang dari barat mengagungkan budaya kita..mereka KETAWA terbahak-bahak melihat keruntuhan moral anak melayu kita. Lebih baik kamu semua membuat perkara yang lebih menguntungkan bangsa, agama dan negara. Itu lebih afdal dan di tuntut dalam Islam.

  Memang x salah meminati apa jenis muzik pun tetapi kebanyakan anak melayu kita mudah terpesong dan sikap ingin cuba dan ingin tahu AMAT TEBAL dalam diri mereka. Inilah yang membuatkan akidah mudah terpesong. Jadi kuatkanlah iman, buatlah perkara yang berfaedah dan manfaat untuk diri dan keluarga. Saudara-saudara semua mungkin belum berkahwin jadi tidak faham bagaimana perasaan ibubapa yang mempunyai anak yang mereka bimbang jika muzik2 sebegini memesongkan akidah mereka. Iyalah..jaga lembu sekandang lebih senang dari jaga seorang anak..lebih-lebih lagi zaman yang serba moden ini..semua pergerakan perlu dipantau.

  Jadi saudara2 perlu fikir ke depan jika saudara2 semua sudah mempunyai anak2 nanti. Barulah kamu semua terdetik “Ooo patutlah..”

  Akhir sekali saya ingin berpesan..Carilah rezeki dan ilmu di dunia seolah-olah kamu akan hidup selamanya dan solat serta beramallah seolah-olah kamu akan mati keesokan harinya.

  Wassalam..

  • ultraman zofi
  • February 21st, 2011

  as salam..
  Subhanallah. kenapa disebabkan satu agenda or tajuk.. boleh jadi berbalah sehingga begini..setiap org ada citarasa dan minat yg tersendiri.. dan jika seseorg tu minat pada muzik atau genre black metal..pada saya ianya tidak salah jika still ingat dan menyembah padaNya yg satu.. sy tidak meminati black metal..tetapi sy tak pernah benci dgn music black metal.. kerana ianya hanya sekadar muzik.. semua itu bolah di ‘compare’kan antara muzik,ketaksuban,adat,anutan dan mcm2 lagi.. dan kalaulah saya meminati blackmatal.. sy still lagi berpegang pada agama saya yg satu..dan tuhan saya yg satu.. cuma ada segelintir yg terlalu fanatik dgn black metal sehingga menyimpang dari agama sendiri… sesiapa pun dalam dunia ni yg minat dgn muzik black metal,RnB,hiphop,dangdut,techno,trance dan sebagainya.. pasti suatu hari nanti akan menganggap ianya sebagai kenangan dalam hidup mereka..
  kenapa saya berkata begitu?? sebab xkan mereka nak membesarkan anak2 mereka satu hari nanti dgn dunia sebegitu.. mereka sendiri boleh berfikir…
  sekali lagi suka untuk saya katakan…
  IANYA HANYA MUZIK DAN MINAT SESORANG..
  So,tak perlulah kita nak berbalah tentang perkara ini…
  pada saya, tak kiralah black metal ke..hiphop ke..pop ke..RnB ke… biarkan… dah minat… nak buat mcmne..??
  *betulkan diri sendiri dari dok betulkan org lain…
  *kita jgn kritik minat org..cube kalau org kritik minat kite.. HANGIN TAK??
  AS SALAM..

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: